Lokanta, restoran ve kafe gibi toplu yemek sunan mekânlar
artık menülerinde yemeklerin alerjik madde içerip içermediğini yazmak zorunda.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın getirdiği düzenlemeye uymayanlara 2019 yılından
itibaren ceza kesilecek
Tarım ve Orman Bakanlığı lokanta, restoran ve kafe gibi
toplu tüketim yerlerindeki menülerde, tüketicilere sunulan gıdanın adının
yanında, alerjen bileşenlerinin belirtilmesini zorunlu hale getirdi. Bakanlık
bu bileşenleri müşteriye sunmayan yerlere de 2019 yılı sonu itibarıyla ceza
kesecek. Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 Yılı Bütçe Sunum kitapçığında yer alan
ayrıntılara göre alerjen bileşenler arasında gluten içeren gıdalar, kabuklular
ve ürünleri, yumurta ve ürünleri, balık ve balık ürünleri, yerfıstığı ve
ürünleri, soya fasulyesi ve ürünleri, süt ve süt ürünleri, sert kabuklu
meyveler, kereviz ve ürünleri, hardal ve ürünleri, susam tohumu ve ürünleri,
kükürt dioksit ve sülfitler, acı bakla ve ürünleri, yumuşakçalar ve ürünleri
yer alıyor. Ayrıca gıdanın bileşiminde etil alkol ve domuzdan elde edilen madde
bulunması durumunda da aynı şekilde tüketiciler net olarak bilgilendirilecek.
Bu bilgiler tüketicilerin kolayca görebileceği şekilde menüler, yazı tahtaları,
broşür benzeri araçlar vasıtasıyla tüketiciye sunulacak.
İKLİMİ BELİRLENİYOR
Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre; Kitapçığa göre
Türkiye’nin gelecekteki ikliminin belirlenmesine yönelik model çalışmalarına da
başlandı. Yakın gelecekte Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde
yayınlanması düşünülen ‘Paylaşımlı Sosyoekonomik Senaryolar’ ile Türkiye için
iklim projeksiyonlarının geliştirilmesi planlanıyor. Google ve veri tabanı
kullanılarak arazi bitki örtüsündeki değişim ve yeşillenme eğilimi izleme çalışmaları
farklı bölgelerde yapılmaya da başladı. Herhangi bir alanda arazi örtüsünde
meydana gelen değişimlerin uydu teknolojileri kullanılarak izlenebilmesi için
Google veri tabanlarını kullanarak açık kaynak kodlu yeni bir yazılım
geliştirildi.
YERLİ TOPUM SERASI
Antalya’da 11 dekar modern seralar kurulacak ve tarla
arazilerinde yapılacak çalışmalarda yeni Ar-Ge yönetimlerinin uygulanması ile
yeni yerli sebze tohumlarının üretilmesi sağlanacak. Öncelikle domates,
patlıcan, hıyar ve kavun çeşitlerinde çalışmalar başlatıldı. Geliştirilecek
yeni çeşitlerin ülke genelinde kullanılması planlanıyor. Kışlık sebzelerden
soğan, havuç, marul, kırmızı baş lahana ve brokolide gen havuzlarının
genişletilmesi ve yeni çeşitlerin geliştirilmesine yönelik projeler başlatıldı.