• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Denizli Haberleri
    ÇameliPamukkale MerkezefendiAcıpayamBeyağaçBozkurtÇalÇardakGüneyHonazKaleSerinhisarTavasBuldanÇivrilBekilliBabadağBaklanSarayköy
  • Gündem
  • DENİZLİ BŞB
  • Siyaset
    Adalet ve Kalkınma PartisiCumhuriyet Halk PartisiİYİ PartiMilliyetçi Hareket PartisiDiğer Partiler
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • DTO
  • Spor Dünya Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Magazin Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Siyaset
  3. BANKALARA RANT MI SAĞLANACAK?
Siyaset
Yayınlanma: 06 Eylül 2018 - 12:48

BANKALARA RANT MI SAĞLANACAK?

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Türk Parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karara ilişkin ihracat bedelleri tebliği ile ilgili soru önergesi verdi.

Siyaset
06 Eylül 2018 - 12:48
2 dk okunma süresi
A
Büyüt
A
Küçült
BANKALARA RANT MI SAĞLANACAK?
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Milletvekili Öztürk, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;

“Aşağıdaki sorularımın T.C. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

4 Eylül 2018 30525 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Türk Parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karara ilişkin ihracat bedelleri tebliğ (tebliğ no: 2018 32/48)

Sermaye hareketlerinin kontrol altında tutulması maksadıyla çıkarılmış ve ihracat yapan sektörleri ürkütmüştür. Kamuoyunda bu tebliğin acemice, hızlı ve eksik olduğu görüşleri yaygındır.

Buna göre;

1-İhracat bedelinin yüzde 80’inin 180 gün içinde satılması zorunluluğu, üretim girdisi ithalatı yapan ihracatçı firmaları zor duruma düşürecektir. Türkiye ortalamasında; ihracat yapan bir firmanın yüzde 66 oranında ithal ürünle bunu sağlayabilmesi gerekmektedir. Bu sektörleri korumak için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

2-180 günden uzun vadeli ihracatlar da, ihracatçı firma tahsilatını yapmadan söz konusu bedeli öz kaynaklarından mı bankalara satmak zorunda kalacaktır?

3-Bu sıkıntılarla karşı karşıya kalan sektörlerin ihracat rakamları düşmez mi?

4-İhracatçı firma düşük satış bedeli gösterip kayıt dışı ekonomiye yönelirse devletin zararı nasıl karşılanacaktır?

5-Bu zorunlulukları yerine getiremeyen veya kasıtlı olarak getirmeyen firmalara karşı cezai müeyyideniz ne olacaktır?

6-İhracatçı firma ihraç ettiği ürünün döviz karşılığı bedeli bankaya satışını yaptığında, ithal etmek zorunda kaldığı ürün için mecburen dövize ihtiyaç duyduğunda döviz alım-satım arasındaki makas’tan kaynaklı bankalara rant mı sağlanacaktır?

7-Tebliğin 3. Maddesinde Türkiye’de yerleşik kişiler ibaresi geçmektedir. İhracatı yapan yabancı gerçek veya tüzel kişiler bu tebliğden muaf mıdır?

8-Üretimini kendisi gerçekleştirmeyen ihraç kaydıyla alım yapan aracı ihracatçı firmaların borcu da döviz üzerinden olduğu için olumsuz etkilenip ihracat rakamları düşmez mi?

9-Barter sistemiyle yurtdışı ticareti yapan firmalar bu tebliğden muaf mı tutulacaktır?

10-Maksadınız Türk parası kıymetini korumaksa bankalardaki off-shore hesapları ile ilgili ne gibi yaptırımlar uygulayacaksınız?

11-Yayınladığınız bu tebliğ ile yabancılar nezdinde Türkiye’nin kambiyo rejimine yöneliş intiba’sı verip CDS puanını olumsuz etkileyeceğinizi düşünüyor musunuz?

12-İlgili ihracat firmalarının kendilerini korumak için arbitraj işlemi yapmalarına imkan var mıdır?

13-Bu tebliğden korunmak için ihracat yapan firmalar merkezlerini yurt dışına taşırlar ise be gibi bir önlem almayı düşünüyorsunuz?

14-Bu tebliği 180 gün sonra OHAL gibi 7 kere uzatmayacağınızın garantisi var mı?

Umarım kanuni süresi içinde cevaplandırıp, ihracatçının aklına takılan, piyasaları ürküten sorulara yanıt verirsiniz”

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Vatan Partisi Denizli'de TRÇİ İttifakını Masaya Yatırdı:
Vatan Partisi Denizli'de TRÇİ İttifakını Masaya Yatırdı: " Seçenek Değil, Zorunluluk"
CHP Kurmaylarından Honaz Belediye Başkanı Kepenek'e Destek Ziyareti
CHP Kurmaylarından Honaz Belediye Başkanı Kepenek'e Destek Ziyareti
Denizli Vekili Öztürk'ten Tapu Düzenlemesine Meclis'te Sert Tepki,
Denizli Vekili Öztürk'ten Tapu Düzenlemesine Meclis'te Sert Tepki, "86 Milyonun Hakkı Söz Konusu"
TBB'DE MEKTUP KRİZİ: ÇAVUŞOĞLU,
TBB'DE MEKTUP KRİZİ: ÇAVUŞOĞLU, "BU TERAZİ HEPİMİZİ TARTAR"
MEKİK ÇATALCASPOR’U AĞIRLAYACAK
MEKİK ÇATALCASPOR’U AĞIRLAYACAK

Ana Sayfa
Yaşam
Denizli Haberleri
Gündem
DENİZLİ BŞB
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
DTO
Spor
Dünya
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim