Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Ekim aym belediye meclis toplantısının 1. oturumunda, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, 2024-2025 döneminde kent genelinde sulama sistemlerini baştan aşağı yenilediklerini açıkladı.
Başkan Çavuşoğlu, “Park ve bahçelerde kurak peyzaj ile doğru sulama yöntemini dört aylık süreçte hayata geçirdik. Toplam 77 bin metrekare çimi kaldırdık, dış alanlarda da 28 bin metrekare çimi söktük. Yerine yaklaşık 220 bin yeni bitki diktik” diyerek uygulamanın boyutunu rakamlarla anlattı.

Yeni sistemle sulama süreleri, saatleri ve debi oranları tamamen yeniden düzenlendi. Çavuşoğlu, eski dönemdeki plansız sulama sistemlerinin büyük israfa yol açtığını belirterek, “Önceden saatlerce açık kalan sulama hatlarını sensörlerle otomatik yönetime aldık. Bu sayede hem suyu hem enerjiyi koruduk. Bu basit ama etkili değişiklikler büyük fark yarattı” dedi.
Bir Yılda 634 Bin Metreküp Tasarruf
Belediyenin su yönetimi raporuna göre, 2024 yılı sulama sezonunda (Nisan-Eylül) kullanım miktarı 1 milyon 397 bin 353 metreküp olarak kaydedildi.
Bu rakam, 2025 yılında aynı dönemde 763 bin 216 metreküpe düştü.
Yani sadece park ve bahçelerde yıllık 634 bin 141 metreküplük, yani yüzde 45 oranında bir tasarruf sağlandı.
Bu miktarın günlük yaşama karşılığını anlatan Çavuşoğlu, “Bir hanenin ortalama tüketimini baz aldığımızda, bu tasarruf 50 bin hanenin bir aylık veya 4 bin 225 hanenin bir yıllık suyuna eşdeğer. Yani Denizli’nin adeta bir mahallesini baştan aşağı susuzluktan kurtardık” dedi.

“Baraj Rezervlerine Can Suyu Olduk”
Kurak peyzaj uygulamalarının yalnızca şehir merkezinde değil, Akbaş Barajı rezervlerine de doğrudan etkisi olduğunu belirten Başkan Çavuşoğlu, “Geçen yıl barajın suyu 3 Ekim’de tamamen bitmişti. Bu yıl ise 15 Ekim itibarıyla hâlâ kullanıyoruz. Hatta bıraktığımızda dahi şehrin 38 günlük ihtiyacına yetecek su kalacak. Elde ettiğimiz tasarruf sayesinde 50 günlük ekstra kazanım sağladık. Bu, baraj kapasitesinin yüzde 59’una denk geliyor. Baraj rezervine adeta can suyu olduk” diye konuştu.
“En Büyük Eserimiz, Suyu ve Doğayı Korumaktır”
Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda, yapılan bu çalışmaların bir yönetim başarısından öte bir gelecek mirası olduğunu vurguladı:“Binalar, yollar, meydanlar bir gün yıpranır; ama doğa korunursa şehir sonsuza kadar yaşar. Bizim en büyük eserimiz, suyunu, havasını, doğasını koruyan bir Denizli bırakmak olacak. Her damla suyu kutsal biliyoruz. Geleceğe içilebilir su, sağlıklı doğa ve yaşanabilir bir çevre bırakmak için mücadele ediyoruz.”Denizli’ye Örnek Olacak Bir ModelDenizli Büyükşehir Belediyesi’nin kurak peyzaj ve akıllı sulama modeli, kısa sürede Türkiye genelinde birçok belediyeye örnek oldu.Çavuşoğlu, benzer projelerin kırsal mahallelerde ve üretim alanlarında da uygulanacağını belirterek, “Bu sadece tasarruf değil, aynı zamanda bir dönüşüm hareketi. Artık her yeşil alanı suyla değil, akılla büyüteceğiz” sözleriyle konuşmasını tamamladı.






