Kekik üretiminde Denizli ilk sırada
Ülkemizde üretilen 15 bin 895 ton kekiğin yüzde 88,1’i (14 bin 9
ton) Denizli’de üretilmiştir. Kekik üretiminde Denizli’den sonra 724 tonla
Manisa ve 396 tonla Uşak gelmektedir.
Çerezlik ayçiçeği üretiminde de lider Denizli
Ülkemizde üretilen 149 bin 229
ton çerezlik ayçiçeğinin yüzde 15,6’sı (23 bin 243 ton) Denizli’de
üretilmiştir. Denizli’den sonra en çok çerezlik ayçiçeği üretilen iller 21 bin
602 tonluk üretimle Kayseri ve 18 bin 978 tonluk üretimle Ankara olmuştur.
En çok Adaçayı üretilen il Denizli
Ülkemizde üretilen 428 ton
adaçayının yüzde 57,5’i (246 ton) Denizli’de üretilmiştir. Adaçayı üretiminde
Denizli’den sonra 62 tonla Kütahya ve 42 tonla Tekirdağ gelmektedir.
Ülkemizdeki tütün üretiminde Denizli ikinci sırada
Ülkemizde üretilen 80 bin 200 ton
tütünün yüzde 23,2’si (18 bin 633 ton) Denizli’de üretilmiştir. En fazla tütün
üretimi 19 bin 322 ton ile Manisa’da gerçekleşirken Denizli 18 bin 633 ton
tütün üretimi ile en fazla tütün üretilen ikinci il oldu. Denizli’yi 9 bin 158
tonla Adıyaman izledi.
Şaraplık üzüm üretiminde Denizli ilk sırada
Ülkemizde üretilen 463 bin 647
ton şaraplık üzümün yüzde 15,8’i (73 bin 160 ton) Denizli’de üretilmiştir. Şaraplık
üzüm üretiminde Denizli’den sonra 53 bin 419 tonla Nevşehir ve 46 bin 519 tonla
Tokat gelmektedir.
Sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminde Denizli ikinci sırada
Ülkemizde üretilen 458 bin 61 ton
sofralık çekirdeksiz üzümün 249 bin 816 tonu Manisa’da üretilmiştir. Sofralık
çekirdeksiz üzüm üretiminde ikinci sırayı 135 bin 170 tonla (yüzde 29,5)
Denizli, üçüncü sırayı ise 41 bin 166 tonla İzmir almıştır.
Denizli’nin Türkiye genelinde üretiminde önemli paya sahip olduğu
ürünler ve üretim miktarlarından bazıları şunlardır.
Bin 464 ton üretim miktarı ve yüzde 16,9’luk payla “anason” üretiminde 2. sırada,
3 bin 622 ton üretim miktarı ve
yüzde 13,4’lük payla “haşhaş”üretiminde 3. sırada yer aldı.