• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Denizli Haberleri
    ÇameliPamukkale MerkezefendiAcıpayamBeyağaçBozkurtÇalÇardakGüneyHonazKaleSerinhisarTavasBuldanÇivrilBekilliBabadağBaklanSarayköy
  • Gündem
  • DENİZLİ BŞB
  • Siyaset
    Adalet ve Kalkınma PartisiCumhuriyet Halk PartisiİYİ PartiMilliyetçi Hareket PartisiDiğer Partiler
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • DTO
  • Spor Dünya Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Magazin Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Çal
  3. 'Çal Garası' üzümlerden pekmez yapımına başlandı
Çal
Yayınlanma: 05 Eylül 2019 - 17:57

'Çal Garası' üzümlerden pekmez yapımına başlandı

Denizli’nin Çal ilçesinde yetiştirildiği ilçenin ismini alan ‘Çal Garası’ adı verilen üzümlerinden pekmez yapımına başlandı. Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil pekmez yapımı için kullanılan çekirdeksiz üzümlerin yaklaşık 120 bin dekar üretim alanına sahip olduğunu belirtti.

Çal
05 Eylül 2019 - 17:57
1 dk okunma süresi
A
Büyüt
A
Küçült
‘Çal Garası’ üzümlerden pekmez yapımına başlandı
Çal ilçesinde kumsal topraklarda susuz üretilen ‘Çal Garası’ üzümlerinden sıkılan şıranın en fazla 26 dereceye ulaşana kadar kaynatılarak pekmeze dönüştürülmesi işlemine başlandı. Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, pekmez yapımı için kullanılan çekirdeksiz üzümlerin yaklaşık 120 bin dekar üretim alanına sahip olduğunu belirtti. 

“Çal pekmezinin özelliği doğallığı” 
Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, “Şimdilerde katkı maddelerinden birçok kişilerin şikayet ettiği bir zamandayız. Burada tamamen doğal yöntemlerle ve atalarımızın kullandığı eski usullerle Çal pekmezi yapılmakta. Çal pekmezinin özelliği doğallığıdır ve bölgemizde yetişen Çal karası üzümlerinden yapılmaktadır. Çal deyince akla gelen ilk şey Çal karası üzümü ve pekmezidir” dedi. 
Pekmezin sağlık açısından önemine vurgu yapan Çil, “Pekmezimizin faydası özellikle çocuklarda zeka gelişiminde büyük faydası görülmekte, ayrıca kansızlığa iyi geliyor. İlçemizde pekmez üretimi ticari amaçlı yapılmamaktadır. Evlerde 100-200 litre olarak yapılmaktadır. Az bir miktarda ticari üretim gerçekleşmektedir. Bunların çekirdeğinin de en büyük özelliği kanseri önleyici vitaminler var ve hücre yenileme yapmakta. Araştırmaları yapılarak doktor gözetiminde kullanarak çok faydalı olduğu bilimsel olarak ispatlandı” diye konuştu. 

"Pekmez öksürüğe çok iyi geliyor" 
Gece gündüz tarlada pekmez üretimi yaptıklarını ve oldukça hummalı çalışma gösterdiklerini belirten Durdane Mercan, “Bu bizim Çalımızın meşhur pekmezi. Pekmezi kaynatırken savrulur, savrulmazsa tadı acı olur. Üzümün çekirdeği çok faydalıdır. Pekmezi kan yapıcıdır. Bir de kendim çok denedim, öksürüğe çok iyi geliyor. Şimdiye kadar hiç öksürük şurubu içmedim sadece pekmez içtim, hasta olup üşüttüğüm ve öksürdüğüm zaman sabah 1 fincan pekmez içerim öksürüğüm filan kalmaz“ ifadelerini kullandı.



ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
852 Yıllık Geleneğe Şap Hastalığı Darbesi: Sudan Koyun Geçirme Festivali İptal Edildi
852 Yıllık Geleneğe Şap Hastalığı Darbesi: Sudan Koyun Geçirme Festivali İptal Edildi
Başkan Hakan,
Başkan Hakan, "Çal, tarımın geleceğini yazmaya devam edecek!"
Çal MYO Dijital Tarım Teknolojileri Programı İlk Öğrencilerini Bekliyor
Çal MYO Dijital Tarım Teknolojileri Programı İlk Öğrencilerini Bekliyor
Çal'da TOKİ Hamlesi: 244 Konut İçin Geri Sayım Başladı
Çal'da TOKİ Hamlesi: 244 Konut İçin Geri Sayım Başladı
Son Haberler
Hemzemin Geçitte Feci Kaza: 68 Yaşındaki Sürücü Hayatını Kaybetti
Hemzemin Geçitte Feci Kaza: 68 Yaşındaki Sürücü Hayatını Kaybetti
Akdeniz Belediyeler Birliği'nin eğitim toplantısı Çameli’de yapıldı
Akdeniz Belediyeler Birliği'nin eğitim toplantısı Çameli’de yapıldı
Şov Yaparken Yakalandı, Emniyet Affetmedi; 4 Bin 153 Lira Ceza Kesti
Şov Yaparken Yakalandı, Emniyet Affetmedi; 4 Bin 153 Lira Ceza Kesti
852 Yıllık Geleneğe Şap Hastalığı Darbesi: Sudan Koyun Geçirme Festivali İptal Edildi
852 Yıllık Geleneğe Şap Hastalığı Darbesi: Sudan Koyun Geçirme...
Üzüm bağlarını korumak için kurduğu kameraya hırsızlar değil, domuz sürüsü yakalandı.
Üzüm bağlarını korumak için kurduğu kameraya hırsızlar değil,...
Başkan Örki Zabıta Haftası'nı personeliyle kutladı
Başkan Örki Zabıta Haftası'nı personeliyle kutladı

Ana Sayfa
Yaşam
Denizli Haberleri
Gündem
DENİZLİ BŞB
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
DTO
Spor
Dünya
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim