• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Denizli Haberleri
    ÇameliPamukkale MerkezefendiAcıpayamBeyağaçBozkurtÇalÇardakGüneyHonazKaleSerinhisarTavasBuldanÇivrilBekilliBabadağBaklanSarayköy
  • Gündem
  • DENİZLİ BŞB
  • Siyaset
    Adalet ve Kalkınma PartisiCumhuriyet Halk PartisiİYİ PartiMilliyetçi Hareket PartisiDiğer Partiler
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • DTO
  • Spor Dünya Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Magazin Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Doğum kontrol hapları adet düzensizliklerini engelliyor
Sağlık
Yayınlanma: 12 Kasım 2022 - 11:49

Doğum kontrol hapları adet düzensizliklerini engelliyor

Sağlık
12 Kasım 2022 - 11:49
3 dk okunma süresi
A
Büyüt
A
Küçült
Doğum kontrol hapları adet düzensizliklerini engelliyor

Doğum kontrol haplarının adet düzensizliğinin düzelmesi yönünde önemli bir rol oynadığından bahseden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ömer Demirtaş, merak edilenleri yanıtladı.


Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nin başarılı hekimlerinden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ömer Demirtaş, doğum kontrol hapları hakkında merak edilenleri açıkladı. Hapların en çok tercih edilen ilaçlar arasında yer aldığını ve kısırlık yapmadığını ifade eden Doç. Dr. Ömer Demirtaş, “Doğum kontrol hapları adı üstünde, daha çok aile planlamasında kullandığımız gebe kalmayı engelleyen hormon ilaçlarıdır. Doğum kontrol hapları dünya üzerinde en sık kullanılan ve tercih edilen ilaçlardır. Özellikle ‘Doğum kontrol hapları kısırlık yapar mı?’ sorusu ile çok sık karşılaşıyoruz. Doğum kontrol hapları kısırlık yapmaz. Hatta hap kullanımını bıraktıktan ertesi ay, üretkenliğiniz geri döner. İğne formunda olan doğum kontrol haplarını kullanan hastalarda ise üretkenlik 3-6 aydan sonra geriye gelir” dedi.

“Bu hapları hastalarımızın kullanmasını tavsiye ediyoruz”
Polikistik over hastalarında tüylenme ve sivilcelenme durumunun görülmesine ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Demirtaş; “Doğum kontrol haplarını genellikle genç yaş grubunda, orta yaş grubunda ve polikistik over sendromu hastalarında kullanılmasını öneriyoruz. Polikistik over hastalarında adet düzensizliği, tüylenme ve sivilcelenme gibi durumlar ile karşı karşıya kalınabiliyor. Bu yüzden hastalarda yumurtlamayı baskılamak ve androjen hormonunu azaltmak için bu hapları hastalarımızın kullanmasını tavsiye ediyoruz. Doğum kontrol hapını kullanırken bu şikâyetleri mevcut olan hastalar 1-1,5 yıl süre zarfında kullanmalı. İlacın yeni tüyler üzerine baskısı ise, 6. aydan sonra başlar.” dedi.

“Doğum kontrol hapına başladıktan ilk 3 ay, adet düzensizlikleri olabilir”
Doğum kontrol haplarının adet düzensizliği yapmadığını ifade eden Doç. Dr. Demirtaş; “Doğum kontrol haplarını, adet düzensizliğinin düzelmesi için öneriyoruz. Eğer doğum kontrol hapının kullanılmasına rağmen adet düzensizliği devam ediyorsa farklı bir problem var olabilir. Doğum kontrol hapına başladıktan ilk 3 ay adet düzensizlikleri olabilir, bu tür durumlar normaldir. İlk üç aydan sonra ise bu tür problemler yaşanmaz. Eğer ilk üç aydan sonra bu tür durumlar yaşanmaya devam ediyorsa, hastayı tekrardan muayene etmek de fayda var.” dedi.

“Pıhtılaşma riski”
Risk grubunda olan hastaların doğum kontrol haplarını kullandığında, pıhtılaşma yaptığını dile getiren Doç. Dr. Demirtaş; “Doğum kontrol hapları doğası gereği östrojen içerdiği için, karaciğerdeki pıhtılaşma faktörlerinin yapımını arttırıyor. Yüksek risk grubunda olan, pıhtılaşma öyküsü olan, auralı migren, kontrolsüz şeker hastalığı, faktör v leiden mutasyon, protrombin gen mutasyon dediğimiz kuvvetli mutasyonlar bulunan hastalarda ve pıhtılaşmaya meyilli olan hastalara önermiyoruz. Ama normal bir hasta hiçbir risk grubunda olmadığından dolayı kullanabilir. Çok nadir de olsa bilmediğimiz bir problem varsa ortaya çıkabilir. O yüzden özellikle nefes darlığı, ani başlayan nefes darlıkları tüm hastalarda uyarıcı olmalı akciğere emboli açısından bazen ayaklarda şişlikler pıhtılaşma açısından uyarıcı olabilir. Bu tür durumlarla karşı karşıya kalındığı zaman uzman bir hekime başvurulmalıdır.” şeklinde konuştu.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Tabip Odası Seçimi Öncesi Prof. Dr. Önem'den Net Çizgi:
Tabip Odası Seçimi Öncesi Prof. Dr. Önem'den Net Çizgi: "Mücadele Edeceğiz"
Denizli Tabip Odası seçimleri öncesi Çağdaş Hekimler Grubu projelerini anlattı
Denizli Tabip Odası seçimleri öncesi Çağdaş Hekimler Grubu projelerini anlattı
Pro. Dr. Gökhan Önem:
Pro. Dr. Gökhan Önem: "Gerçek Tıp Bayramı, Sorunlar Çözülünce Olacak"
Denizli'de İlk: Çağdaş Hekimler Grubu'ndan Asistan Hekim Dr. Fırat Okta Yönetim Kuruluna Aday
Denizli'de İlk: Çağdaş Hekimler Grubu'ndan Asistan Hekim Dr. Fırat Okta Yönetim Kuruluna Aday
Bu defa öğretmenler şampiyonluk için ter döktü
Bu defa öğretmenler şampiyonluk için ter döktü

Ana Sayfa
Yaşam
Denizli Haberleri
Gündem
DENİZLİ BŞB
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
DTO
Spor
Dünya
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim