İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya hesabına erişimin engellenmesinin ardından dikkat çeken bir eyleme imza atan avukat Burak Saldıroğlu, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklandı.
CHP’nin önceki dönem Beykoz Gençlik Kolları Başkanı olan avukat Saldıroğlu, İmamoğlu’nun engellenen sosyal medya paylaşımlarını yazıcıdan çıkartarak sokaklarda dağıttı. Bu eylemin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşmasının ardından gözaltına alındı.
19 Mart’ta gerçekleştirilen operasyon sonrası gözaltına alınan Saldıroğlu, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılık, Saldıroğlu’nu “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Hakimlik, yapılan değerlendirme sonrası Saldıroğlu’nun tutuklanmasına karar verdi.
Tutuklama kararının ardından adliye önünde toplanan çok sayıda avukat, kararı alkışlarla protesto etti. Karar, hukuk çevrelerinde ve sosyal medyada geniş yankı buldu. Saldıroğlu’nun destekçileri, eylemin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunurken, tutuklama kararını “hukuki değil, siyasi” olarak niteledi.




