• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Denizli Haberleri
    ÇameliPamukkale MerkezefendiAcıpayamBeyağaçBozkurtÇalÇardakGüneyHonazKaleSerinhisarTavasBuldanÇivrilBekilliBabadağBaklanSarayköy
  • Gündem
  • DENİZLİ BŞB
  • Siyaset
    Adalet ve Kalkınma PartisiCumhuriyet Halk PartisiİYİ PartiMilliyetçi Hareket PartisiDiğer Partiler
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • DTO
  • Spor Dünya Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Magazin Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Pamukkale
  3. Pamukkale Belediyesi, "Denizli kekiği" adını tescil ettirerek sektöre büyük destek sağladı
Pamukkale
Yayınlanma: 25 Ocak 2023 - 16:59
Güncelleme: 31 Ocak 2023 - 01:31

Pamukkale Belediyesi, "Denizli kekiği" adını tescil ettirerek sektöre büyük destek sağladı

Pamukkale
25 Ocak 2023 - 16:59
Güncelleme: 31 Ocak 2023 - 01:31
3 dk okunma süresi
A
Büyüt
A
Küçült
Pamukkale Belediyesi,
Pamukkale Belediyesi, dünyanın kekik merkezi unvanı durumunda olan şehirde yetişen kekiğin dünyaya pazarlanmasına önemli unsurlardan olan "Denizli kekiği" adını tescil ettirerek sektöre büyük destek sağladı. Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, "Dünyanın neresine gidilirse gidilsin kekikte Denizli markası yer alıyor" dedi.

Denizli'de en çok üretilen ürünlerin başında kekik yer alıyor. 1990’lı yıllardan önce doğadan toplanarak pazarlanan kekik, 1992 yılından itibaren profesyonel olarak üretilmeye başlandı. Dünyanın kekik ihtiyacının yaklaşık yüzde 90’nı Denizli’de üretilirken, kekik dikim alanlarının yoğunluğu Pamukkale’nin yüksek rakımlı mahallelerinde bulunuyor. Pamukkale ilçesinin 19 mahallesinde yaklaşık 61 bin dekarlık alanda vatandaşlar kekik üretimi yapıyor. 16 bin dekara yakın alanla Gözler ve Uzunpınar kekiğin en çok üretildiği mahalleler olarak dikkat çekiyor. Bu mahallelerin yanında Akçapınar, Akdere, Akköy, Belenardıç, Çeşmebaşı, Develi, Eymir, Gölemezli, Güzelpınar, haytabey, Kale, Karahayıt, Karakurt, Kurtluca, Küçükdere, Pamukkale ve Yeniköy mahallelerinde Pamukkaleli üreticiler kekik ekimi yapıyor. İl bazında 200 bin dekarda alanda ekimi yapılan kekikte üretim miktarı ise 25 bin tona yakın. Üretilen kekikler başta ABD, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihraç ediliyor.
Pamukkale Belediyesi, kekikle ilgili olarak önemli bir çalışmaya imza atıp, 2021 yılında Türk Patent Kurumuna başvurarak kekiğin ismini "Denizli kekiği" olarak tescilletti. O tarihten itibaren dünyaya kekik, "Denizli kekiği" adıyla pazarlanıyor.

"Dünyanın neresine gidilirse gidilsin kekikte Denizli markası"
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale Belediyesi, Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliği ile "Kekik Çalıştayı" düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Budan’ın da katıldığı, Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan çalıştayda; kekik sektörünün temsilcileri bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapmıştı. Burada yaptığı konuşmada Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, kekiğin tescillendirildiğini ifade ederek, "Denizli’mizin aslında binlerce yıldır ev sahipliğini yaptığı o muhteşem kekik, profesyonel bir şekilde üretilmeye başlandı. Bu sayede de dünyanın bir numarası oldu. Kekik, Denizli için önemli bir ürün. Yıllar önce Tenekeci Mehmet amcamızın öncülüğünde Pamukkale Üniversitesinin de destekleriyle çoğunluğu ilçemiz sınırları içinde yer alan mahallelerde kekik üretimine başlandı. Denizlililer büyük hedeflere ulaşma konusunda her zaman iddialıdır. Bu iddiasını Denizli insanı ve girişimcileri her zaman ortaya koymuştur. Biz de Pamukkale Belediyesi olarak kekik konusunda önemli bir konuda girişimde bulunduk. Yıllardır İzmir kekiği olarak etiketlenerek dünyaya pazarlanıyordu. 2 yıla yakın süren çabalarımızın sonunda dünyanın ihtiyacının büyük çoğunluğunun üretildiği kekiğin tescilini aldık. Türk Patent Kurumu, bölgede üretilen kekiği ‘Denizli kekiği’ olarak tescilledi. Bunun anlamı artık dünyanın neresine gidilirse gidilsin kekikte Denizli markası yer alıyor. Bu da tarih ve turizm şehri olan ilimizin tarımda da önemli bir yerde olduğunun tescili oldu. Kekik konusunda Pamukkale Belediyesi olarak yapılacak ne varsa yapmaya hazırız" dedi.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
BAŞKAN ALİ RIZA ERTEMUR'UN ÖNCÜLÜĞÜNDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI
BAŞKAN ALİ RIZA ERTEMUR'UN ÖNCÜLÜĞÜNDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI
BAŞKAN ERTEMUR:
BAŞKAN ERTEMUR: "GELECEK NESİLLERE DAHA TEMİZ BİR PAMUKKALE BIRAKACAĞIZ"
Pamukkale Belediyesi, 2 Çöp Evden, 43 Kamyon Atık Çıkardı
Pamukkale Belediyesi, 2 Çöp Evden, 43 Kamyon Atık Çıkardı
BAŞKAN ERTEMUR, PAMUKKALE İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞTIĞI BELEDİYE PERSONELİYLE BAYRAMLAŞTI
BAŞKAN ERTEMUR, PAMUKKALE İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞTIĞI BELEDİYE PERSONELİYLE BAYRAMLAŞTI
Eşarpla boğup sonra boğazını kestiği karısını kıskançlık nedeniyle öldürmüş
Eşarpla boğup sonra boğazını kestiği karısını kıskançlık nedeniyle öldürmüş

Ana Sayfa
Yaşam
Denizli Haberleri
Gündem
DENİZLİ BŞB
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
DTO
Spor
Dünya
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim