Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi’nde görev yapan sağlık işçileri, 7 aydır imzalanmayan sözleşme ve yapılmayan zam nedeniyle iş bırakıp oturma eylemi yaptı. İşçiler, vergi yükünün azaltılması, eşit işe eşit ücret ve insanca yaşam taleplerini dile getirirken, geçim sıkıntısının her geçen gün daha da arttığına dikkat çekti.

“Yedi Aydır Bekliyoruz, Borçlar Katlandı”
Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık-İş Sendikası öncülüğünde yapılan eylemde konuşan Sağlık-İş Denizli İl Temsilcisi Zeki Kılıç, işçilerin sabrının tükendiğini söyledi. Kılıç, “Refah içinde yaşamak istiyoruz. Maaşlar su gibi akıp gidiyor, alım gücümüz eridi. Yetkililer artık bizi duymalı” dedi. Kılıç, 1 yıldır eylemlerine devam ettiklerini ancak muhatap bulamadıklarını da belirtti.
Rektörlükle henüz bir görüşme yapamadıklarını ifade eden Kılıç, yeni yönetimden çözüm beklentilerini dile getirdi. PAÜ Hastanesi’nde yalnızca sağlık işçilerinin haftada 45 saat çalıştığını vurgulayan Kılıç, “Aynı statüde 40 saat çalışanlar varken biz hâlâ fazla mesaiye zorlanıyoruz. Bu eşitsizliğin giderilmesini istiyoruz” dedi.

“Memur Zammını Aldı, İşçi Bekliyor”
İşyeri Baştemsilcisi Eren Akbaş ise hem Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) hem de Toplu İş Sözleşmesi’nin (TİS) imzalanmamasının işçileri yıprattığını söyledi. “7 aydır zam almadığımız gibi maaşlarımız da vergi diliminden dolayı düşüyor. Aynı kurumda en çok çalışan biziz ama en az maaşı biz alıyoruz” diye konuştu.
Akbaş, işçilerin ekonomik planlarını yapılacak zamma göre oluşturduğunu ancak bu sürecin belirsizliğinin kredi borçlarının artmasına neden olduğunu vurguladı. “Kredi kartı borçları, kredi ödemeleri, geçim derdi... Herkes en az üç maaş geriden geliyor. Hayat pahalılığı altında eziliyoruz” dedi.
Vergi Adaletsizliği Tepkisi: “Kuyumcudan Çok Vergi Veriyoruz”
Eyleme katılan kadın işçilerden biri ise yaşadıkları geçim sıkıntısını şu sözlerle dile getirdi:
“Takibe düştük. Her ay 25-30 bin TL eksideyiz. Yoksullukta yaşıyoruz ama vergi yükünde en üstteyiz. Sarrafın kilolarca altını var ama bizim kadar vergi ödemiyor. Adalet istiyoruz.”
Bir başka sağlık işçisi ise verilen zamların kısa sürede vergiyle geri alındığını belirtti:
“Zam geliyor ama vergi dilimine girince hepsi gidiyor. Ocakta zam alıyoruz, nisan ayında yine asgari ücretin altına düşüyoruz. Taşerondan kadroya geçtik ama çilemiz bitmedi. Hâlâ döner sermayeden pay alamıyoruz.”
“Üniversitenin Kalbi Biziz, Ama En Az Biz Kazanıyoruz”
İşçiler, PAÜ Hastanesi’nin üniversite içindeki kritik konumuna dikkat çekerek, “Burası üniversitenin kalbi ama burada çalışan işçi, üniversitedeki diğer işçinin yarısı kadar maaş alıyor. Aynı emeğe farklı ücret uygulaması olmaz. Biz sadece adalet istiyoruz” diyerek taleplerini yineledi.
“40 Saatlik Mesai ve 1800 TL Taban Ücret Talebimizdir”
Sağlık-İş üyeleri, taban yevmiyenin en az 1800 TL’ye çıkarılmasını, bunun üzerine yüzde 50 zam yapılmasını ve haftalık mesainin 40 saate düşürülmesini talep ediyor. İşçiler, bu taleplerin karşılanmaması halinde eylemlerin süreceğini belirtiyor.
Pamukkale Üniversitesi’nde yaşanan bu emek mücadelesi, Türkiye genelindeki kamu işçileri arasında yaygınlaşan geçim sıkıntısının ve iş güvencesizliğinin bir aynası haline geldi. İşçiler şimdi gözlerini üniversite yönetimi ve Çalışma Bakanlığı’na çevirmiş durumda.




