Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, aşıların kalp krizlerini artırdığı yönündeki iddiaların bilimsel karşılığı olmadığını belirterek, özellikle mRNA aşıları ile kalp krizi arasında doğrudan bir bağ kurulmasının tıbben yanlış olduğunu vurguladı. Ardıç, bu tür genellemelerin toplumda aşı karşıtlığını körüklediğine dikkat çekti.
“Aşı” Genellemesi Bilimsel Değil
Kamuoyunda sıkça dile getirilen “aşılar kalp krizlerini artırıyor” iddialarına bilimsel verilerle yanıt veren Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, yapılan tartışmalarda “aşılar” ifadesinin genelleme şeklinde kullanılmasının ciddi bir sorun olduğunu söyledi. Ardıç, bu yaklaşımın yıllardır uygulanan rutin ve zorunlu aşılama programlarını da zan altında bıraktığını, bunun ise toplum sağlığı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.
mRNA Aşıları ile Kalp Krizi Aynı Şey Değil
Araştırmaların özellikle Covid-19 döneminde kullanılan mRNA aşıları üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Ardıç, kalp kası iltihabı (miyokardit) ile damar tıkanmasına bağlı gelişen kalp krizinin (miyokard infarktüsü) tamamen farklı hastalıklar olduğunun altını çizdi. Grip, soğuk algınlığı ve Covid-19 gibi birçok viral enfeksiyonun miyokardite yol açabildiğini hatırlatan Ardıç, bu durumun toplumda sıklıkla kalp kriziyle karıştırıldığını söyledi.
“Aşıya Bağlı Miyokardit Nadir ve Hafif Seyirli”
mRNA Covid aşıları sonrası miyokardit vakalarının bildirildiğini kabul eden Prof. Dr. Ardıç, bu vakaların ağırlıklı olarak genç erkeklerde görüldüğünü ve büyük çoğunluğunun hafif seyirli olduğunu belirtti. Milyon doz başına düşen riskin son derece düşük olduğuna dikkat çeken Ardıç, buna karşın aşısız geçirilen Covid enfeksiyonunun miyokardit riskini çok daha yüksek oranlarda artırdığını vurguladı.
Kalp Hastalıklarındaki Artışın Nedeni Aşılar Değil
Dünyada kalp hastalıklarının uzun yıllardır artış gösterdiğini söyleyen Ardıç, bu artışın Covid aşılarıyla ilişkilendirilmesinin bilimsel dayanağı olmadığını ifade etti. Yaşlanan nüfus, obezite, diyabet gibi metabolik hastalıklar ile çevresel ve mesleki faktörlerin kalp hastalıklarındaki artışın temel nedenleri olduğunu kaydetti.
Pandemi sürecine de değinen Ardıç, dünya genelinde yaklaşık 705 milyon Covid vakası görüldüğünü, resmi kayıtlara göre 7 milyon kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bugüne kadar uygulanan yaklaşık 13 milyar doz aşı sayesinde yalnızca 2021 yılında 14 milyon insanın hayatının kurtarıldığını ortaya koyan bilimsel modellemelere dikkat çekti.
“Korku Dili Kamu Sağlığını Tehdit Ediyor”
Pandeminin ilk dönemlerinde çok sayıda sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini anımsatan Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, herkesin kalp sağlığı için düzenli kontrollerini yaptırmasının önemine vurgu yaptı. Ancak kalp krizi ile aşıyı eşitleyen, korku ve güvensizlik yaratan söylemlerin tıbbi olarak yanlış olduğu gibi kamu sağlığı açısından da ciddi riskler taşıdığını söyledi.
Ardıç, bilimsel verilerin açık olduğunu belirterek, kalp sağlığı açısından asıl tehdidin aşılar değil Covid enfeksiyonu olmaya devam ettiğini ve toplumun doğru, güvenilir bilgiye dayalı hareket etmesinin hayati önem taşıdığını dile getirdi.




