• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Denizli Haberleri
    ÇameliPamukkale MerkezefendiAcıpayamBeyağaçBozkurtÇalÇardakGüneyHonazKaleSerinhisarTavasBuldanÇivrilBekilliBabadağBaklanSarayköy
  • Gündem
  • DENİZLİ BŞB
  • Siyaset
    Adalet ve Kalkınma PartisiCumhuriyet Halk PartisiİYİ PartiMilliyetçi Hareket PartisiDiğer Partiler
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • DTO
  • Spor Dünya Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Magazin Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Üretilen tarım ürünlerinin yüzde 70'i hal dışında satılıyor
Ekonomi
Yayınlanma: 04 Eylül 2021 - 12:47
Güncelleme: 04 Eylül 2021 - 12:49

Üretilen tarım ürünlerinin yüzde 70'i hal dışında satılıyor

Türk Hal Yönetim Kurulu Üyesi Halil Öztürk, son yıllarda sebze meyve fiyatlarında meydana gelen olağan üstü artışların sorumlusu olarak hal esnafının gösterilmesine tepki göstererek; “Biz aracı değiliz, devletin kanunlarına göre belirli bir kar oranına göre çalışan ve üreticinin ürününü değerlendirerek borsa görevi gören bir kuruluşuz” dedi.

Ekonomi
04 Eylül 2021 - 12:47
Güncelleme: 04 Eylül 2021 - 12:49
2 dk okunma süresi
A
Büyüt
A
Küçült
Üretilen tarım ürünlerinin yüzde 70'i hal dışında satılıyor
Türkiye genelinde sebze ve meyve fiyatlarının artışı sonrası vatandaşlar tepki göstermeye başladı. Kimi bu artışın aracılarında artmasından kaynaklı olduğunu söylerken, kimi ise hal esnafının bu artışa sebep olduğunu dile getirdi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Türk Hal Yönetim Kurulu Üyesi Halil Öztürk, Türkiye’de üretilen sebze ve meyvelerin yüzde yetmişinin hal dışında satıldığını ve halin borsa görevi gören bir kuruluş olduğunu ifade ederek, “Sebze meyve fiyatları toplumun dikkatini çeken bir konu. Çünkü insanların hayatlarını idame ettirebilmesi için sebze meyve tüketim zorunluluğu var. Bizlerde tüketiciyiz. Sebze ve meyvelerdeki artışlar hepimizi etkiliyor. Türkiye bu gün baktığımızda birçok ülkeye göre ön sırada. Biz sebze ve meyvenin bol üretildiği bir ülkeyiz. Ama halkımız özellikle bu yıl meyve tüketiminde de fiyat farkından dolayı biraz zorlandı. Buradaki handikapta pazarda vatandaşımız 100 TL fazla para harcarken, domatesin fiyatı 2 TL’den 4 ve 5 TL’ye çıktığı zaman bu kamuoyunun da dikkatini çekiyor ve fiyatları halin yükselttiği şeklinde bir görüş oluşuyor. Birincisi şu biz aracı değiliz. Hallerin kuruluş amacı buradaki halcilerin para kazanması için kurulan bir müessese değildir. Haller aksine üreticinin ürününün değerlendirilmesi için faaliyet gösteren kurumlardır. Hallerin kuruluş amacı budur. Hallerin amacı borsa vazifesi görmektir. Üretici ürettiği ürünü hale getirir, bunu satan perakendeci ile halde buluşur ve arz talep dengesi içinde bir borsa işlevi yaparak ürünü değerlendirmiş olur” dedi.

"Hallerin fiyatı yükseltmesi söz konusu olamaz"
Toplumda ve kamuoyunda yanlış ya da hatalı bilgiler olduğuna değinen Öztürk, hallerin fiyatları yükseltme yada düşürme gibi bir görevleri olmadığını belirterek, “Hallerin fiyatları manipüle etme etmesi fiyatları yükseltmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Böyle bir durum yok. Fakat haklı olarak vatandaşımızda şöyle bir durum oluşuyor. Üreticide 50 kuruş ya da 1 TL. Biz neden 5 ya da 10 liraya alıyoruz. Birincisi şurada hata ediyoruz. Her ürün farklı farklı. Domates örneğine bakacak olursak bu gün 1 liraya da domates var, 5 liraya da domates var. Şimdi vatandaşımız 5 lirayı baz alarak 1 liralık domatesi kıyaslamaya çalışıyor. Dolayısıyla burada bir yanılgıya düşüyoruz. Ama daha net anlatılması gerekirse üreticiden alınan 1 TL’lik ürün Denizli haline 50 kuruş maliyet ile geliyor. 50 kuruş maliyet ile gelen ürünün maliyeti 1.5 TL. Kimse bu maliyeti baz almıyor. O 1.5 TL’lik ürün Denizli Halinde 1.70 TL’den işlem görürse bu işin ticaretini yapan esnaf memnun olur” ifadelerini kullandı.





ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Aydem Enerji, Inavitas ve Schneider Electric'ten Şebeke Dijital Dönüşümüne Stratejik İmza
Aydem Enerji, Inavitas ve Schneider Electric'ten Şebeke Dijital Dönüşümüne Stratejik İmza
Fiyatlar Düşünce Vatandaş Koştu: Anpa Gross'ta Yoğunluk Artıyor
Fiyatlar Düşünce Vatandaş Koştu: Anpa Gross'ta Yoğunluk Artıyor
DSO’dan ‘İnsan Kaynaklarında Dijitalleşme ve Bağlılık Odaklı Uygulamalar’ eğitimi
DSO’dan ‘İnsan Kaynaklarında Dijitalleşme ve Bağlılık Odaklı Uygulamalar’ eğitimi
DENİZLİ SANAYİSİ DEMİRYOLUYLA LİMANA BAĞLANIYOR
DENİZLİ SANAYİSİ DEMİRYOLUYLA LİMANA BAĞLANIYOR
Denizlispor alt yapı seçmelerini yaptı
Denizlispor alt yapı seçmelerini yaptı

Ana Sayfa
Yaşam
Denizli Haberleri
Gündem
DENİZLİ BŞB
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
DTO
Spor
Dünya
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim