• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Denizli Haberleri
    ÇameliPamukkale MerkezefendiAcıpayamBeyağaçBozkurtÇalÇardakGüneyHonazKaleSerinhisarTavasBuldanÇivrilBekilliBabadağBaklanSarayköy
  • Gündem
  • DENİZLİ BŞB
  • Siyaset
    Adalet ve Kalkınma PartisiCumhuriyet Halk PartisiİYİ PartiMilliyetçi Hareket PartisiDiğer Partiler
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • DTO
  • Spor Dünya Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Magazin Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. UZMANLARDAN ORUÇ UYARISI
Sağlık
Yayınlanma: 25 Mayıs 2018 - 11:13

UZMANLARDAN ORUÇ UYARISI

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, Ramazan Ayında açlık süresinin 16 saate kadar uzadığını belirterek hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlara önemli uyarılarda bulundu.

Sağlık
25 Mayıs 2018 - 11:13
2 dk okunma süresi
A
Büyüt
A
Küçült
UZMANLARDAN ORUÇ UYARISI
Yılın sıcak günlerine gelen Ramazan ayında oruç tutanları zorlu saatlerin beklediğini ifade eden Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, 16 saate kadar uzayan açlık süresinin sağlıklı insanları bile zorlarken, bazı kronik hastalıkları olanlarda geri dönüşü olmayan sorunlara neden olabildiğini söyledi. Akın, hem oruç tutulan sürenin uzunluğu hem de sıcaklık nedeniyle terlemenin artmasının sıvı kayıplarına yol açtığını ve düzenli kullanılması gereken ilaçların iftarla sahur arasına sıkıştırılmaya çalışıldığını belirterek hipertansiyon ve böbrek hastalarına şu önerilerde bulundu: “İftarda az tuzlu, az yağlı bir diyet tercih edilmeli, mümkün olduğunca az ve yavaş yemek yenmelidir. İdrar söktürücülerden özellikle sıcak havalarda kaçınılmalıdır, alınacaksa iftardan birkaç saat sonra alınmalıdır. Uzun etkili günde tek sefer alınan ilaçlar tercih edilmelidir. Kan basıncı kontrol altında değilse kan basıncı kontrol altına alınmadan oruç tutulmamalıdır. İftardan sonra yürüyüş yararlıdır. Sigara içiliyorsa Ramazan Ayı bırakmak için iyi bir fırsattır. Ramazanda kilo verilirse Bayramda ve sonrasında almamaya dikkat edilmelidir. Eğer günde bir veya iki defa ilaç kullanarak kan basıncı ayarı yapılabiliyorsa, oruç tutulabilir. Günde 3-4 kez ilaç almayı gerektiren bir hipertansiyonu varsa kişinin ve tansiyonu kontrol altında değilse hipertansiyona eşlik eden ileri düzeyde böbrek ve/veya kalp sorunları varsa oruç tutulması hastalığı daha ileri evreye taşıyabilir. Sonuç olarak her hipertansiyonlunun oruç tutmaya başlamadan önce doktoruyla görüşmesinde, bilgi ve tavsiyelerini almasında fayda var diye düşünüyorum” dedi.

BÖBREK YETERSİZLİĞİ OLAN HASTALARIN ORUÇ TUTMASI SAKINCALI

Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, ileri böbrek hastalarının oruç tutmalarının sakıncalı olduğunu vurgulayarak böbrek yetersizliği olanların ise oruç tutmaları halinde yetersizliğin daha da ilerleyebileceğini söyledi. Akın: “Böbrek yetersizliği tedavisinde hastalar susadıkça su içmesi gerekiyor. Doktoru tarafından başka bir şey önerilmediyse günlük su tüketimi en az 1,5-2 litre olmalıdır. Bu miktar yine iftarla sahur arasında bölüştürülerek alınmalıdır. Böbrek yetersizliği olanların oruç tutmaları halinde yetersizlik daha da ilerleyebileceğinden oruç tutmaları sakıncalı olabilir. Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasındaki dönemde su açıklarını kapatamadıklarından hastalığının farkında olmayan birçok kişi, ramazan sonrası böbrek yetersizliği nedeniyle doktora başvuruyor. Diğer taraftan böbrek taşı olan hastaların da susuz kaldığı dönemlerde şikayetleri artabilir” şeklinde konuştu.

 

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Tabip Odası Seçimi Öncesi Prof. Dr. Önem'den Net Çizgi:
Tabip Odası Seçimi Öncesi Prof. Dr. Önem'den Net Çizgi: "Mücadele Edeceğiz"
Denizli Tabip Odası seçimleri öncesi Çağdaş Hekimler Grubu projelerini anlattı
Denizli Tabip Odası seçimleri öncesi Çağdaş Hekimler Grubu projelerini anlattı
Pro. Dr. Gökhan Önem:
Pro. Dr. Gökhan Önem: "Gerçek Tıp Bayramı, Sorunlar Çözülünce Olacak"
Denizli'de İlk: Çağdaş Hekimler Grubu'ndan Asistan Hekim Dr. Fırat Okta Yönetim Kuruluna Aday
Denizli'de İlk: Çağdaş Hekimler Grubu'ndan Asistan Hekim Dr. Fırat Okta Yönetim Kuruluna Aday
ACIPAYAM, ATIKSU ARITMA TESİSİNE KAVUŞTU
ACIPAYAM, ATIKSU ARITMA TESİSİNE KAVUŞTU

Ana Sayfa
Yaşam
Denizli Haberleri
Gündem
DENİZLİ BŞB
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
DTO
Spor
Dünya
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim