Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bu hafta görüşülmesi planlanan Köy Kanunu değişiklikleri, kırsal alanda yaşayan vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirme hedefiyle gündeme geldi. Ancak, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, yapılan düzenlemelerin yeterli olmadığını belirterek hem hükümete eleştirilerde bulundu hem de kırsal kalkınma konusunda daha kapsamlı bir vizyonun gerekliliğine dikkat çekti.
“Yumurta Ağza Gelmeden Çözebilirdik”
TBMM’de yaptığı konuşmada Köy Kanunu’ndaki Geçici 5. Madde kapsamında hak sahiplerine tanınan bina inşa süresinin uzatılmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Yasin Öztürk, daha önce aynı konuda beş yıl uzatma teklifi verdiğini hatırlattı. Öztürk, şunları söyledi:“İki ay önce Köy Kanunu’ndaki Geçici 5. Madde kapsamında hak sahiplerine tanınan sürenin beş yıl uzatılması için bir kanun teklifi verdim. Amacımız, vatandaşlarımızın mağduriyetlerini önceden görüp çözüm üretmekti. Ancak sorunları yumurta ağza gelmeden, vatandaşlarımızı diken üstünde bekletmeden çözüme kavuşturabilirdik. Şimdi AK Parti’nin sunduğu teklifte sürenin dört yıl uzatılması öngörülüyor. Bu, elbette önemli bir adım; ancak mesele sadece süre uzatmak değil, mağduriyetleri kökten çözmek için somut adımlar atmaktır.”Öztürk, teklifin kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederken, “Bizim için önemli olan, milletimizin sorunlarının çözülmesidir. Kanun teklifinin kimden geldiği değil, vatandaşa ne kadar fayda sağladığı önemlidir,” dedi.
“Kırsal Kalkınma Sadece Barınma ile Sınırlı Kalamaz”
Yasin Öztürk, Köy Kanunu’nda yapılacak değişikliklerin kırsal kalkınmayı desteklemek açısından önemli olduğunu ancak barınma sorununu çözmekle sınırlı kalmasının yeterli olmadığını belirtti. Öztürk, bu konuda şu ifadeleri kullandı:“Köy Kanunu’ndaki düzenlemeler kırsal kalkınmaya katkı sağlamak açısından değerli bir adımdır. Ancak kırsal kalkınma yalnızca barınma sorunlarını çözmekle sınırlı olmamalıdır. Bu bölgelerdeki altyapının güçlendirilmesi, ekonomik faaliyetlerin teşvik edilmesi ve temel hizmetlerin erişilebilir hâle getirilmesi gerekiyor. Kırsal kalkınma çok yönlü bir bakış açısını gerektirir.”
“Tarım ve Hayvancılığa Destek Olmadan Kırsal Kalkınma Mümkün Değil”
Tarım ve hayvancılık gibi kırsal ekonominin temel taşlarının desteklenmemesinin bu alanlara olan ilgiyi azalttığını ifade eden Öztürk, bu durumun köylerde yaşamayı cazip olmaktan çıkardığını söyledi. Öztürk, şunları ekledi:“Kırsal bölgelerde tarım ve hayvancılık gibi ekonomik faaliyetlerin desteklenmemesi, bu alanlara olan ilgiyi azaltıyor ve kırsal yaşamı cazip olmaktan çıkarıyor. Hak sahiplerine yalnızca barınma hakkı sağlamak yetmez. Aynı zamanda sürdürülebilir bir gelir elde etme imkânı da sunulmalıdır. Bunun için tarım ve hayvancılığı destekleyecek teşvik politikalarının bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.”
“Kırsal Kalkınma İçin Bütüncül Bir Strateji Şart”
Öztürk, Köy Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerin yanı sıra, kırsal kalkınmayı güçlendirecek daha kapsamlı politikaların devreye alınması gerektiğini vurguladı. Öztürk, “Köylerimizde kalkınma sağlanacaksa bu yalnızca bir alanın düzenlenmesiyle olmaz. Çok boyutlu bir yaklaşım gerekiyor. Köylerimizi terk edilen değil, tercih edilen yaşam alanları hâline getirecek bir vizyon geliştirmek zorundayız,” diyerek sözlerini tamamladı.
Halktan Destek, Hükümete Eleştiri
Yasin Öztürk’ün konuşması, kırsal kalkınmaya dair vurguladığı eksiklikler ve önerdiği çözüm yollarıyla dikkat çekti. Öztürk, hem vatandaştan gelen talepleri Meclis’e taşıyarak sorunların çözümü için mücadele ettiğini hem de hükümetin bu süreçte daha somut ve kapsamlı adımlar atması gerektiğini bir kez daha dile getirdi.