Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, 2026 yılı için geçerli olacak net asgari ücretin 28 bin 75 lira olarak belirlendiğini duyurdu. Yeni ücret, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
Bakan Işıkhan, karar öncesi yaptığı değerlendirmede “işçi ve işvereni memnun edecek bir denge” vurgusu yaparken, açıklanan rakam kamuoyunda “denge değil, açlık sınavı” yorumlarına neden oldu.
Artan kira bedelleri, temel gıda fiyatları, faturalar ve ulaşım giderleri karşısında 28 bin 75 liralık asgari ücretin yaşamaya değil, hayatta kalmaya bile yetmediği bir kez daha gözler önüne serildi. Milyonlarca emekçi için 2026, yine geçim derdiyle boğuşulan, ayın sonunu getirme mücadelesinin sürdüğü bir yıl olacak.
Ekonomistler ve sendikalar, açıklanan rakamın açlık sınırının hemen üzerinde, yoksulluk sınırının ise çok altında kaldığına dikkat çekerek, asgari ücretlinin enflasyona karşı bir kez daha korumasız bırakıldığını vurguluyor.
Özetle;
Masada “denge” denildi,
Kürsüde rakam açıklandı,
Sokakta ise değişen bir şey olmadı.
Asgari ücretli, 2026’ya da umutla değil, açlıkla giriyor.




