• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Denizli Haberleri
    ÇameliPamukkale MerkezefendiAcıpayamBeyağaçBozkurtÇalÇardakGüneyHonazKaleSerinhisarTavasBuldanÇivrilBekilliBabadağBaklanSarayköy
  • Gündem
  • DENİZLİ BŞB
  • Siyaset
    Adalet ve Kalkınma PartisiCumhuriyet Halk PartisiİYİ PartiMilliyetçi Hareket PartisiDiğer Partiler
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • DTO
  • Spor Dünya Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Magazin Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Aydogan; Ücretli öğretmenlik hukuk dışıdır ve biz hukuk savaşı başlattık
Eğitim
Yayınlanma: 23 Mart 2022 - 11:30

Aydogan; Ücretli öğretmenlik hukuk dışıdır ve biz hukuk savaşı başlattık

Eğitim
23 Mart 2022 - 11:30
3 dk okunma süresi
A
Büyüt
A
Küçült
Aydogan; Ücretli öğretmenlik hukuk dışıdır ve biz hukuk savaşı başlattık
Eğitim-İş Denizli Şuba Başkanı Namık Kemal Aydoğan; Ücretli öğretmenliğin hukuk dışı ve modern köleliğin diğer adı olduğunu belirterek, hukuk savaşı başlattıklarını açıkladı.
Ücretli öğretmenlik adı altında öğretmene asgari ücretin çok çok altında ve değişken bir geliri olduğunu söyleyen Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, “Raporlu hasta olduğunda bile ücretli resmi izin mekanizmasını işletmeyen, yani devlet eliyle kaçak işçi çalıştıran Milli Eğitim Bakanlığı’na karşı bir hukuk savaşı başlattık. Hem bu kayıtsız istihdam ve kaçak işçiliğin tespiti için SGK’ya ihbarda hem de bu hukuksuzluğun ve emek sömürüsünün faili olan MEB hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduk” açıklamasını yaptı.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK HUKUK DIŞIDIR
Aydoğan; “Ücretli öğretmenlik sistemi hukuk dışıdır. Modern köleliğin diğer adı olan ücretli öğretmenliği “kadroya gerek yok, kadrolunun olmadığı yerde ücretliyle sorunu çözüyoruz” diye pişkince öven ve öğretmen açığını bu yolla kapamayı adet edinen MEB,
  • Anayasa’da devletin vatandaşlarına insan onuruna uygun ve asgari yaşam şartlarını sağlayan çalışma hakkı ve ücret güvencesi vermesi zorunluluğunu tarifleyen 49,50 ve 55. Maddelerini,
  • İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin “Her çalışanın insan haysiyetine uygun olarak kendisi ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılayacak bir geliri elde etmesi”ni zorunlu kılan 23. Maddesini,
  • Avrupa Sosyal Şartı’nda (m.4/1) ise; “çalışanların kendilerine ve ailelerine saygın bir yaşam düzeyi sağlayacak ücret hakkına sahip” olması gerektiğinin altını çizen Avrupa Sosyal Şartı’nın 4.maddesini,
  • İLO’nun “yeterli yaşam koşullarını sağlayacak güvenceli bir ücret” tanımını,
  • Asgari ücretin altında bir çalışmanın olamayacağını ve böyle bir çalışma varsa idari para cezasına çarptırılacağını kesin bir dille anlatan Borçlar Kanunu ve İş Kanunu’nu, hiçe saymakta, çiğnemektedir” dedi.
90 BİN ÖĞRETMEN İNSANİ OLMAYAN GELİRE MAHKUM EDİLİYOR
Aydoğan, “İhbar ve suç duyurumuzun amacı 90 bine yakın öğretmeni bu yolla insani olmayan bir gelire mahkum eden Milli Eğitim Bakanlığı’nın yukarıda saydığımız hukuk ve uluslararası hukuki anlaşma maddelerini çiğneyerek TCK 257’ye göre görevi kötüye kullandığının tespit edilip, durdurulmasını sağlamaktır” diye konuştu.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER ASGARİ ÜCRETİN DE ALTINDA ÇALIŞTIRILIYOR
Ücretli öğretmenlere bir ders saati için 28.01 TL ödeme yapıldığını söyleyen Aydoğan,  “Haftalık 30 saatten ayda toplamda 120 saat derse girebilen bir ücretli öğretmenin eline aylık yaklaşık 3.360,64 TL geçmektedir. Ancak ücretli öğretmenlerin büyük bir kısmı haftalık ders saatini dolduramamakta ve bu ücretin dahi altında bir ücretle çalışmaktadır. Açlık sınırının 5000 TL’ye dayandığı, asgari ücretin 4253 TL olduğu bir dönemde, MEB’in ücretli öğretmenliği kalıcı bir istihdam modeli olarak görmesi kabul edilemez. Üstelik İktidar ücretli öğretmenleri kadroya almak bir yana dursun, 2018’de açıkladığı 2023 Eğitim Vizyonu’nda ücretli öğretmenlerin ücretlerinin yüzde 100 arttırılacağı vaadini de gerçekleştirmemiştir” şeklinde konuştu.
ÖĞRETMENİN ÜCRETLİSİ, SÖZLEŞMELİSİ OLMAZ
Aydoğan, “Yani bugün bir merdiven altındaki imalathanede bile kayıtsız işçi gördüğünde ceza kesen hatta o işletmeyi kapatan devlet, şimdi; hukuka aykırı olan ücretli öğretmenlik, mesleğimizin itibarına ve emeğin onuruna hakarettir. Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz; öğretmen öğretmendir ve her meslekte olduğu gibi öğretmen için de kadrolu, güvenceli bir istihdam, MEB’in sandığı gibi lütuf değil Anayasal bir haktır.MEB eliyle eğitimi kaçak işçiliğin alanı haline getirmektedir” dedi.
Bilinsin ki eğitim alanındaki emek sömürüsünün her zaman karşısında duran Eğitim-İş, bu hakkın peşini bırakmayacaktır!
 
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Eğitim-İş Denizli:
Eğitim-İş Denizli: "Kamusal ve Laik Eğitimden Vazgeçmeyeceğiz"
Eğitim Sen Denizli, 2025-2026 Eğitim Yılını Raporla Değerlendirdi
Eğitim Sen Denizli, 2025-2026 Eğitim Yılını Raporla Değerlendirdi
Okullarda karne heyecanı: Ders bitti, tatil zamanı
Okullarda karne heyecanı: Ders bitti, tatil zamanı
Hayatını Eğitime Adadı, Şimdi 9’uncu Üniversiteyi Hedefliyor
Hayatını Eğitime Adadı, Şimdi 9’uncu Üniversiteyi Hedefliyor
Hırsızlık için girdikleri fabrikada suçüstü yakalandılar
Hırsızlık için girdikleri fabrikada suçüstü yakalandılar

Ana Sayfa
Yaşam
Denizli Haberleri
Gündem
DENİZLİ BŞB
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
DTO
Spor
Dünya
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim