Denizli'nin Beyağaç ilçesinde yetiştirilen ve uzun yıllar üretimi durduktan sonra yeniden ekilen beyaz kabuklu, kırmızı içli meşhur Beyağaç Karpuzu, pazar payını kaybedince farklı bir kullanım alanı buldu. Ürettiği karpuzların satılamaması üzerine alternatif arayışa giren çiftçi Mehmet Özdemir, bu özel karpuzdan pekmez üreterek ürününü değerlendirmeye karar verdi.Beyağaç Karpuzu, ince uzun şekli ve benzersiz tadıyla bölgeye özgü bir ürün olarak biliniyor. Yıllarca unutulan bu karpuz, 20 yıllık aranın ardından yeniden tarlalara ekilmeye başlandı. Karpuzun tohumlarını ilçedeki yaşlı çiftçilerden temin eden Özdemir, 2022 yılında başlattığı ekim çalışmaları sonucunda 10 dönümlük arazisinde başarılı bir hasat yaptı. Ancak, karpuzun fiyatı hızla düşüp kilogramı 1 TL’ye kadar gerileyince, Özdemir karpuzları tarlada bırakmamak için farklı bir çözüm aramaya başladı.Karpuz Pekmezi Üretimi BaşladıMehmet Özdemir, elindeki karpuzların değerlendirilebilmesi amacıyla pekmez üretmeye karar verdi. Sabah erken saatlerde tarlasında topladığı karpuzları temizleyip kabuklarını soyduktan sonra karpuz suyunu çıkaran Özdemir, odun ateşinde yaklaşık sekiz saat boyunca bakır kazanlarda kaynatarak karpuz pekmezi elde ediyor. İlk kez karpuzdan pekmez üretme denemeleri başarılı olurken, 20 kilogram karpuz suyundan yaklaşık 1 kilogram pekmez elde ediliyor.Karpuz Fiyatlarındaki Düşüş, Alternatif Üretime YönlendirdiMehmet Özdemir, yıllarca unutulan bu özel karpuz türünü yeniden canlandırmanın heyecanını yaşarken, fiyatların düşmesiyle ürünlerinin tarlada kalmasını istemedi. Özdemir, “Karpuzun pazar payı düştü, fiyatlar gerileyince büyük bir arayış içine girdim. Bölgemize özgü bu lezzeti pekmeze dönüştürmek aklıma geldi ve başarılı oldum” dedi.Özdemir, üretimini yaptığı karpuz pekmezinin tadı ve aromasının üzüm pekmezinden farklı olduğunu belirterek, “Kışın bağışıklığı güçlendirmek ve enerji vermek için organik karpuz pekmezinin çok faydalı olacağına inanıyorum. Kendi ellerimle hazırladığım bu ürünü herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.Beyağaç Karpuzu’nun farklı bir biçimde değerlendirilmesi, yöre halkı ve üreticiler için de yeni bir umut ışığı oldu.
Ekonomi
Yayınlanma: 29 Eylül 2024 - 14:16
Güncelleme: 29 Eylül 2024 - 15:10
Beyağaçlı Çiftçi, satılmayan karpuzlarını bakın ne yaptı!
Ekonomi
29 Eylül 2024 - 14:16
Güncelleme: 29 Eylül 2024 - 15:10
İlginizi Çekebilir