Denizli’nin Çal ilçesine bağlı İsabey Mahallesi’nde, 23 yaşındaki Ziraat Mühendisi Mehmet Selçuk, bölgede ilk kez geniş çaplı kış sebzesi üretimine adım attı. Antalya’dan getirttiği 11 bin lahana, brokoli ve karnabahar fidanını 4 dönümlük tarlasına diken genç mühendis, hasattan elde ettiği verimle umut dolu bir başlangıç yaptı.Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu olan Selçuk, yıllardır üzüm bağları ve diğer tarım ürünleriyle tanınan İsabey Mahallesi’nde farklı bir üretim modeli geliştirmek için kolları sıvadı. Ağustos ayında nohut hasadının ardından aynı tarlaya damlama sulama sistemi kullanarak kış sebzesi fidelerini dikti. Selçuk, tarlalarının doğal yapısını avantaja çevirdiğini belirterek şunları söyledi;
“Nohut tarlaya azot bırakıyor, bu sayede gübreleme ihtiyacımız minimum düzeyde oldu. Sadece bir kez 25 kilogram amonyum sülfat kullandık. Damlama sulama sistemi ile düzenli sulama yaptık ve ürünlerimizden çok iyi verim aldık. İlk kez kış sebzesi üretimi yapıyoruz ve sonuçtan oldukça memnunuz.”Selçuk’un ürettiği ürünler Çal ve Bekilli pazarlarının yanı sıra Denizli Hali’ne gönderiliyor. Genç ziraat mühendisi, bu yıl elde ettiği başarıyı önümüzdeki yıl daha büyük bir projeyle taçlandırmayı hedefliyor.
“Bu yıl 4 dönümlük tarlaya 11 bin kök fidan diktim. Gelecek yıl hedefim 1 milyon adet kış sebzesi fidanı dikmek. Ürünlerin pazardaki talebi ve fiyatlardan oldukça memnunuz. Çal’daki üretimi çeşitlendirerek hem bölge ekonomisine katkı sağlamak hem de kendi üretimimize yeni bir soluk kazandırmak istiyoruz.”


