Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Kaklık Mahallesi’nde geçen yıl yapılan lif kabakları deneme ekimi başarılı sonuçlar verdi. Bu yıl ise üretim alanı genişletilerek lif kabakları daha fazla alanda dikildi. On gün içinde hasat edilmesi planlanan kabaklar, doğal temizlik ürünleri olarak dikkat çekiyor.Çiftçi Mensur Aydemir, geçen yıl elde edilen tohumlarla bu yılki ekimin yapıldığını belirtti. "İnternetten bulduğum tohumlarla geçen yıl deneme ekimi yaptım. Bu yıl ise daha geniş bir alanda lif kabakları yetiştirdim. Bakımı zor, ancak sonuçları oldukça faydalı," diyen Aydemir, lif kabaklarının doğal bulaşık süngeri ve banyo kesesi olarak kullanıldığını ifade etti.Lif kabaklarının, 60-70 santim uzunluğa ulaştığında hasat edildiğini ve kuruduktan sonra üst kabuklarının soyulmasıyla liflerin ortaya çıktığını anlatan Aydemir, "Lif kabakları, doğal ürünlere olan ilginin artmasıyla aktarlarda rağbet görüyor. Kimyasal madde içermediği için cilde son derece faydalıdır. Vücuttaki ölü derileri yok eder ve tencereleri çizmeksizin kullanılabilir," şeklinde konuştu.Aydemir, lif kabaklarının tropikal ve subtropikal iklimlerde yetiştiğini belirterek, "Dev bir salatalık ya da kabağa benziyor. Hasat edildikten sonra 6 ay kuruması bekleniyor. Kuruduktan sonra çekirdekleri çıkarılıyor, suya batırılıyor ve kabukları soyularak kullanıma hazır hale geliyor. Hem bütün halde hem de dilimlenmiş olarak satılabiliyor," dedi.
Ekonomi
Yayınlanma: 30 Eylül 2024 - 13:44
Denizli'de Lif Kabakları Ekimi Yaygınlaşıyor: Doğal Temizlik Ürünleri İçin Hasat Yaklaşıyor
Ekonomi
30 Eylül 2024 - 13:44