Denizli’de sağlık emekçileri, 14 Mart Tıp Bayramı’nda buruk bir şekilde iş bırakarak sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çekti. Denizli İl Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleşen eyleme, sağlık alanında faaliyet gösteren çok sayıda örgüt ve sendika katıldı. Basın açıklamasını Genel Sağlık-İş Başkanı Kazım Boyacıoğlu okudu.
"SAĞLIKÇILAR TÜKENMİŞ DURUMDA"
Boyacıoğlu, sağlık çalışanlarının artık dayanacak gücünün kalmadığını belirterek, sendikanın bin seksen yedi sağlık çalışanı ile yaptığı anketin çarpıcı sonuçlarını paylaştı. Ankete göre, sağlık çalışanlarının yüzde doksan üç virgül dördü fiziksel ve duygusal tükenmişlik yaşıyor, yüzde altmış sekiz virgül dokuzu ise ekonomik sebepler nedeniyle mesleğinden soğuduğunu ifade ediyor.
Aşırı stres ve mesleki tatminsizliğin giderek arttığını vurgulayan Boyacıoğlu, sağlık emekçilerinin yüzde altmış bir virgül beşi işi nedeniyle aşırı stres yaşarken, yüzde yetmiş virgül sekizi maddi sıkıntıların mesleki performanslarını doğrudan etkilediğini belirtti.
"SAĞLIK EMEKÇİLERİ SOSYAL HAYATTAN KOPTU"
Boyacıoğlu, ağır çalışma koşulları nedeniyle sağlıkçıların sosyal yaşamdan giderek uzaklaştığını dile getirerek, "Sağlık çalışanlarının yüzde seksen altı virgül dördü sosyal etkinliklere katılamıyor, yüzde seksen dördü tatil yapamıyor, yüzde seksen dokuz virgül ikisi ise gelecek kaygısı taşıyor" dedi.
GENİŞ KATILIMLI DESTEK
Denizli Sağlık Platformu öncülüğünde gerçekleşen eyleme, Türk Sağlık-Sen, Türkiye Aile Hekimi Uzmanları Derneği, Denizli Aile Hekimleri Derneği, Hekim Birliği Sendikası, Denizli Tabip Odası, Genel Sağlık-İş Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Denizli Eczacı Odası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası, Denizli Diş Hekimleri Odası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası ve Denizli Barosu gibi pek çok sağlık örgütü katıldı. Sağlık yönetiminin taleplere duyarsız kalmasını protesto etmek amacıyla düzenlenen eyleme siyasi parti temsilcileri de destek verdi.
"İKTİDARA REÇETEMİZİ YAZIYORUZ"
Sağlık sisteminin çöküşüne rağmen iktidarın pembe tablolar çizmeye devam ettiğini söyleyen Boyacıoğlu, "Sağlık çalışanları değersizleştirilmekte, ağır iş yükü altında ezilmekte ve her an şiddet tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu tablo en hafif ifadeyle hastalıklıdır" diye konuştu.
Boyacıoğlu, iktidara gönderdikleri "reçeteyi" de açıkladı:
- Hırçın ve öfkeli söylemlerine karşı sakinleştirici şurup (her demeçten sonra iki doz),
- Gerçekleri görebilmeleri için gözlük,
- Sağlık emekçilerinin hak aramasını hazmedemeyenler için mide ilacı (çok mümkün değil ama aç karnına),
- Ve bol bol ağrı kesici (sağlık emekçilerinin her eyleminden sonra).
Denizli’de sağlık emekçilerinin eylemi, sağlık sistemindeki çöküşe karşı yükselen bir çığlık olarak yankılandı. Sağlıkçılar, "Yaşanabilir bir çalışma ortamı ve insanca ücret istiyoruz!" diyerek mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.