• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Denizli Haberleri
    ÇameliPamukkale MerkezefendiAcıpayamBeyağaçBozkurtÇalÇardakGüneyHonazKaleSerinhisarTavasBuldanÇivrilBekilliBabadağBaklanSarayköy
  • Gündem
  • DENİZLİ BŞB
  • Siyaset
    Adalet ve Kalkınma PartisiCumhuriyet Halk PartisiİYİ PartiMilliyetçi Hareket PartisiDiğer Partiler
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • DTO
  • Spor Dünya Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Magazin Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Nitelikli Eğitim Çalıştayı'ndan Öğretmen Liseleri ve Üniversiteleri Çağrısı
Eğitim
Yayınlanma: 04 Aralık 2024 - 20:33

Nitelikli Eğitim Çalıştayı'ndan Öğretmen Liseleri ve Üniversiteleri Çağrısı

Eğitim
04 Aralık 2024 - 20:33
2 dk okunma süresi
A
Büyüt
A
Küçült
Nitelikli Eğitim Çalıştayı'ndan Öğretmen Liseleri ve Üniversiteleri Çağrısı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Nitelikli Eğitim Üretken Öğretmen Derneği'nin (NE-DER) iş birliğiyle düzenlenen ve iki gün süren “Nitelikli Eğitim Çalıştayı”nda sonuç bildirgesi açıklandı. Türkiye’nin eğitim sorunlarına yönelik çarpıcı tespit ve önerilerin yer aldığı bildiride, Öğretmen Liseleri ve Öğretmen Üniversiteleri modelinin gerekliliği vurgulandı.

Eğitimde Reform Çağrısı

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen çalıştay, Türkiye’nin dört bir yanından 20 şehirden gelen eğitimcilerin katılımıyla gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, akademisyenler, öğretmenler, meslek örgütü temsilcileri, sanatçılar, öğrenci velileri ve sivil toplum kuruluşu üyeleri görüşlerini paylaştı. Geleceğin yol haritası olacak öneriler tartışıldı.

Sonuç bildirgesinde, mevcut eğitim sisteminin yetersizlikleri ve yeni bir reform ihtiyacı detaylı şekilde ele alındı. NE-DER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özdemir tarafından açıklanan bildiride, şu ifadeler dikkat çekti:
“Ne Öğretmen Akademisi, ne kayırmacı mülakat, ne formasyon eğitimi aldatmacası... Çözüm, aynı kampüste Öğretmen Liseleri ve Öğretmen Üniversiteleri.”

Eğitim Sistemi İçin Çarpıcı Tespitler

Bildiride, Türkiye’nin eğitim sistemine ilişkin çarpıcı tespitler sıralandı:

  • Eğitim hakkı ile devletin sorumluluğu arasında bir denge sağlanamadı.
  • Yapılan reformlar, çağın hızla değişen ihtiyaçlarına cevap veremedi.
  • Eğitimin ana aktörü olan öğretmenlerin mesleki ve ekonomik durumları ihmal edildi; öğretmen yetiştirme düzeni bozuldu.
  • Türkiye, dijital çağ ve yapay zeka devrimini kaçırma riskiyle karşı karşıya.

Somut Çözüm Önerileri

Çalıştayda, eğitimde nitelikli bir reform için kapsamlı çözüm önerileri sıralandı:

  1. Eğitim Reformu: Kapsayıcı, akıl ve bilime dayalı, Türkiye’nin koşullarına uygun bir sistemin hayata geçirilmesi zorunludur.
  2. Öğretmen Liseleri ve Üniversiteleri: 4 yılı lise, 4 yılı üniversite olmak üzere 8 yıllık bir eğitim sistemine dayanan kampüslerin kurulması önerildi. Bu model, kuram ve uygulamayı bir arada sunacak şekilde tasarlanmalı.
  3. Dijital Çağın Öğretmeni: Teknolojinin hızına ayak uyduran, mesleki donanımı yüksek ve dünya standartlarına uygun öğretmenler yetiştirilmelidir.
Bildiride, önerilen kampüslerin yapay zeka, astronomi, doğa bilimleri, sanat, kültür ve spor gibi alanlarda özel laboratuvar ve araştırma merkezleriyle destekleneceği ifade edildi. Bu sistemin sadece bir eğitim reformu değil, aynı zamanda üretim odaklı bir kalkınma projesi olduğu vurgulandı.

Denizli’den Geniş Katılım

Çalıştayda Denizli’den 100’e yakın eğitimci yer aldı. Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Türkiye Emekli Öğretmenler Derneği, ÇYDD, ADD ve CHP’den temsilciler, çalıştay süresince aktif rol oynadı. Ayrıca, Denizli Kadın Platformu ve Anadolu Sanat ve Müzik Derneği üyeleri de katkı sağladı.

NE-DER Projesi’nin hayata geçirilmesi için uygun sosyal ve siyasal bir zemin oluşturulması gerektiği ifade edilirken, farkındalık çalışmalarının hızlandırılacağı belirtildi. Çalıştaya katılanlar, projenin yalnızca eğitim alanında değil, sosyal ve ekonomik kalkınma açısından da önemli bir dönüm noktası olacağını vurguladı.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Pamukkale Halk Eğitim'den, İbrahim Çallı'ya Vefa Sergisi Büyük İlgi Gördü
Pamukkale Halk Eğitim'den, İbrahim Çallı'ya Vefa Sergisi Büyük İlgi Gördü
Eğitim-İş Denizli:
Eğitim-İş Denizli: "Kamusal ve Laik Eğitimden Vazgeçmeyeceğiz"
Eğitim Sen Denizli, 2025-2026 Eğitim Yılını Raporla Değerlendirdi
Eğitim Sen Denizli, 2025-2026 Eğitim Yılını Raporla Değerlendirdi
Okullarda karne heyecanı: Ders bitti, tatil zamanı
Okullarda karne heyecanı: Ders bitti, tatil zamanı
OTOMOTİV DÜNYASINI BULUŞTURAN MOTTA, KAPILARINI DENİZLİ’DE AÇTI
OTOMOTİV DÜNYASINI BULUŞTURAN MOTTA, KAPILARINI DENİZLİ’DE AÇTI

Ana Sayfa
Yaşam
Denizli Haberleri
Gündem
DENİZLİ BŞB
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
DTO
Spor
Dünya
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim