• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Denizli Haberleri
    ÇameliPamukkale MerkezefendiAcıpayamBeyağaçBozkurtÇalÇardakGüneyHonazKaleSerinhisarTavasBuldanÇivrilBekilliBabadağBaklanSarayköy
  • Gündem
  • DENİZLİ BŞB
  • Siyaset
    Adalet ve Kalkınma PartisiCumhuriyet Halk PartisiİYİ PartiMilliyetçi Hareket PartisiDiğer Partiler
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • DTO
  • Spor Dünya Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Magazin Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Beyağaç
  3. Pütün; "10 yıl sonra tarım üretimi yapacak kimse kalmayacak"
Beyağaç
Yayınlanma: 04 Kasım 2025 - 13:36

Pütün; "10 yıl sonra tarım üretimi yapacak kimse kalmayacak"

Beyağaç
04 Kasım 2025 - 13:36
3 dk okunma süresi
A
Büyüt
A
Küçült
Pütün;
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve süt üretiminde yaşanan sıkıntıların çiftçiyi olumsuz etkilediğini belirten Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, "Sütü ucuza satıyoruz, yemi pahalıya alıyoruz. Zarar etmemek için kaba yemi kendimiz üretiyoruz" dedi.

Hayvan yetiştiriciliğinde sütün ucuza satılması ve yem fiyatlarının yüksek olması üreticiyi zor duruma sokuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sütün litre fiyatı belirlenmesine rağmen üreticiden, sütleri toplayan firmalar daha düşük rakamlara süt alımı yapıyor. Düşük fiyata süt alımı yapan firmalara vatandaşlar tepki gösterdiklerinde süt alımının yapılmamasıyla tehdit ediliyor. Aylık tonlarca süt üretimi yapan çiftçi sütü kendisi işleyemediği için ucuza satmayı mecbur kabul ediyor. Hayvan besiciliğinin yanında tarımsal üretimde yapan üreticiler kaba yemi kendileri üreterek maliyetleri düşürmeye çalışıyor.

"Sütü kendimiz işleyemediğimiz için mecbur olarak firmalara ucuza veriyoruz"
Üreticiden sütü toplayan firmaların, Tarım ve Orman bakanlığı tarafından belirlenen fiyata uymadıklarını ve tepki gösterildiğinde üretilen sütü almayacaklarını söylediklerini dile getiren Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, "Süt ucuza satılıyor. Devletimizin belirlediği süt fiyatına firmalar uymadı. Firmalar sütün litresini daha düşükten alıyor. Bizler sesimizi çıkarttığımızda biz o fiyattan süt alamayacağız diyerek firmalar bizleri geri çektiriyor. Alamayacağız dediğinde iş bitiyor. Mecbur veriyoruz. Ben günlük 300 litre süt üretiyorum ve bu sütü günlük olarak firmalara veriyorum. Ay bazında 2 ton süt satıyorum. Sütü kendimiz işleyemediğimiz için 2 ton sütü hiçbir şekilde değerlendirme şansımız olmuyor. Süt ucuza da alında bizler sütümüzü firmalara vermek zorundayız. Yem fiyatları yükseldi. 19 proteinli yemin 50 kiloluk bir çuvalı 700 TL, 21 proteinli yemin bir çuvalı 750 TL'ye satılıyor. Çiftçi olduğumuz için en azından kaba yemi kendimiz üretiyoruz. Böylelikle maliyetleri düşürmeye çalışıyoruz. Tüm yemleri dışardan aldığımızda besicilik hiçbir şekilde para kazandırmaz. Hele yılda bir kere yavru buzağı alamadığımızda komple zarar demek" şeklinde konuştu.

"Besicilik ve çiftçilik bizim neslimizle kaybolacak"
Ekonomik olarak zora düşen üreticinin besiciliği bıraktığını ve süt veren ineklerin yasak olmasına rağmen kesim yapıldığını ifade eden Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, "Son zamanlarda süt veren hayvan sayısı da azaldı. Süt veren hayvanlar kesime gidiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından süt veren hayvanın kesilmesine yasaklayan kanun ve cezalar konuldu ama yetiştirici hileyle veterinerden aldığı belgeyle hayvanı kesime götürüyor. Süt üretimi azaldığı içinde sütü işleyen firmalar, yurt dışından süt tozu ithalatı yapıyor. Bizim ülkemizde üretilen süt tozunu ihracatla yurt dışına satıp sonra süt kalmayınca geri ithalat yapıyoruz. Hayvan besicisi zamanla besiciliği bırakarak başka alanlara geçiyor. Türkiye geneline bakıldığında 45 yaşından küçük insanlar besicilik yapmıyor. Besicilik ve çiftçilik bizim neslimizle kaybolacak. 10 sene sonra üretim yapacak çiftçi kalmayacak. Dünya genelinde çiftçi üretim yapmadığında insanlık aç kalır. Üretimin artması için devletin çiftçiye destek olması gerekiyor. Genç nesillerin tarımsal üretim yapması ve desteklenmesi için Devletten yardım bekliyoruz" dedi.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Beyağaç Belediyesi şap hastalığına karşı üreticilere kireç dağıttı
Beyağaç Belediyesi şap hastalığına karşı üreticilere kireç dağıttı
Üçüncüsü düzenlenen Beyağaç Sandras Bisiklet Kültür ve Doğa Şenliği'nde pedallar Beyağaç'ın güzelliklerini keşfetmek için döndü.
Üçüncüsü düzenlenen Beyağaç Sandras Bisiklet Kültür ve Doğa Şenliği'nde pedallar Beyağaç'ın güzelliklerini keşfetmek için döndü.
Yörükler 7 asırlık göç geleneği sürüyor
Yörükler 7 asırlık göç geleneği sürüyor
Başkan Pütün;
Başkan Pütün; "Belediye Başkanlığı koltuğu parti sempatizanlığı yeri değildir"
Kasapoğlu; "Sanayici yorgun, Ocak ayı yeni zorlukları beraberinde getirecek"
Kasapoğlu; "Sanayici yorgun, Ocak ayı yeni zorlukları beraberinde getirecek"

Ana Sayfa
Yaşam
Denizli Haberleri
Gündem
DENİZLİ BŞB
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
DTO
Spor
Dünya
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim