Türkiye genelinde milyonlarca gencin üniversite hayali için ter döktüğü Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 21 Haziran Cumartesi günü sabah saatlerinde başlayan heyecan bugün de devam etti. Denizli’de sabahın erken saatlerinden itibaren sınav salonları önünde yoğunluk yaşandı. Gençler içeride sorularla boğuşurken, dışarıda aileleri dua ve heyecanla bekledi.
Saat 10.15’te başlayan sınavda adaylar, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan 120 soruyu yanıtlamak için 165 dakikalık süreyle sınandı. Kent genelinde alınan yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde yapılan sınav sorunsuz şekilde tamamlandı. Sınav salonlarının çevresinde trafik kısıtlamaları uygulanırken, öğrencilere geç kalmamaları için saatler öncesinden salonlarda olmaları uyarısı yapıldı.
Denizli’de bu yıl YKS maratonunda yaklaşık 46 bin aday ter döküyor. TYT oturumu için kentte cezaevi dahil 74 binada, 214’ü engelli olmak üzere toplam 25 bin 201 aday sınava katıldı. 23 Haziran Pazar günü gerçekleşecek olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) için 54 binada 174’ü engelli toplam 18 bin 220 aday, Yabancı Dil Testi (YDT) için ise 12 binada 39’u engelli toplam 2 bin 566 aday sınava girecek.
Sınav sonrası gözler kapıda bekleyen ailelere ve salondan çıkan gençlere çevrildi. Kimi çocuklarının elini sıkıca tutarken, kimisi gözyaşlarını tutamadı.
Oğlunun sınavdan çıktığı anı bekleyen baba Ahmet Yıldız, “Oğlumun geleceğini belirleyen sınavdı bu. Biz en az onlar kadar heyecanlıyız. Gençlerimizin tüm emeklerinin karşılık bulmasını diliyorum. Hayatları boyunca bu anı unutmayacaklar” dedi.
Sınavdan çıkan öğrenciler ise farklı yorumlar yaptı. Geçtiğimiz yıl da sınava giren Ayberk Arnaz, bu yıl daha rahat hissettiğini ifade ederek, “Bu yıl her gün düzenli çalıştım. Geçen seneye göre sınav daha kolaydı. Özellikle Türkçe ve matematikte çok zorlanmadım. Umarım emeğimin karşılığını alırım. Tüm arkadaşlarım için de hayırlı olsun” dedi.







