• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Denizli Haberleri
    ÇameliPamukkale MerkezefendiAcıpayamBeyağaçBozkurtÇalÇardakGüneyHonazKaleSerinhisarTavasBuldanÇivrilBekilliBabadağBaklanSarayköy
  • Gündem
  • DENİZLİ BŞB
  • Siyaset
    Adalet ve Kalkınma PartisiCumhuriyet Halk PartisiİYİ PartiMilliyetçi Hareket PartisiDiğer Partiler
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • DTO
  • Spor Dünya Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Magazin Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Acıpayam
  3. Yüzlerce kişiye ikram edilen sıcak tarhanaların geriye kalanları, atıştırmalık olmak üzere kurumaya bırakıldı
Acıpayam
Yayınlanma: 16 Ekim 2023 - 11:51
Güncelleme: 16 Ekim 2023 - 17:40

Yüzlerce kişiye ikram edilen sıcak tarhanaların geriye kalanları, atıştırmalık olmak üzere kurumaya bırakıldı

Acıpayam
16 Ekim 2023 - 11:51
Güncelleme: 16 Ekim 2023 - 17:40
2 dk okunma süresi
A
Büyüt
A
Küçült
Yüzlerce kişiye ikram edilen sıcak tarhanaların geriye kalanları, atıştırmalık olmak üzere kurumaya bırakıldı
Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar Mahallesi sakinleri, 500 yıllık tarhana kültürünü yaşatmaya çalışıyor. Asırlardır aynı şekilde yapılan sıcak tarhana, yoğurt, pekmez ve tereyağı eşliğinde davetlilere ikram edildi, kalanları ise top tarhana olmak üzere evlerin damlarına serildi.

Denizli’nin Acıpayam İlçesine bağlı Dodurga Mahallesi’nde yaklaşık 5 asırdan bu yana yapılan çerezlik top tarhana ve toz tarhananın tanıtımı için bu yıl 2’inci kez Geleneksel Dodurga Tarhana Festivali düzenlendi. Tarhana festivaline Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan’ın yanı sıra ilçe protokolü ve davetliler katıldı.

Yüzlerce kişiye yetecek yemeklerin yapıldığı festivalde, yöreye has geleneksel tarhana kazanları yakıldı. Su, bulgur ve un karışımıyla yapılan kaynamış tarhana, gelenlere pekmez, yoğurt ya da tereyağı eşliğinde ikram edildi. Kazanlarda kalanlar ise top tarhana yapılmak üzere yörede ‘kova’ adı verilen sazlıkların üzerine elle şekil verilerek serildi. Yörenin çerezi olan top tarhananın 2 günde kuruyarak eğlencelik halini aldığı ve besin değeri yüksek olan bir gıdanın Çanakkale Savaşı’na giden şehit dedelerinin de yolluğu olduğu belirtildi.

Festivalde geleneksel yöntemlerle tarhana pişiren Hüdai Yıldan, “Tarhananın en önemli püf noktalarından biri, bunun altındaki kova dediğimiz bir ot. Su kenarına yetişen bu otu biz oradan biçip getiriyoruz. Top tarhanaları üzerine seriyoruz. Altta hava alarak kuruduğu için daha lezzetli ve daha da olgunlaşmış oluyor. Tarhanayı bugün döktüysek, yarından sonra toplarız. Tarhananın tüm işlemleri 2 günde tamamlanıyor” dedi.

Tarhananın yapılışı hakkında bilgi veren Fatma Deniz de “Tarhanayı kazanlara dolduruyoruz. Kaynatıyoruz, bulgurunu katıyoruz ve ondan sonra un katıp karıştırıyoruz. Bu işlemlerden sonra bir kere daha döküyoruz ve yine yoğuruyoruz. Hamur gibi mayalıyoruz ve kuruması için kovaların üzerine döküyoruz. Hazır hale gelince Dodurga’nın çerezi, cevize ve pekmezinin yanı sıra şimdiler de ise yoğurt ile tereyağı ile yiyoruz. Kurusunu cevizle ve fıstıkla yiyoruz. Her türlü yenilişiyle çok lezzetli oluyor” diye konuştu.

“Bizim tarhanamız diğerlerinden farklı”
Mahallenin ılıman iklimi ve Eşeler Yaylasından gelen doğal suyuyla yapılan tarhananın diğerlerinden çok farklı olduğunu anlatan DOYDER Başkanı Yüksel Şan ise şöyle konuştu:
“Dodurga’ya özgü tarhanayı tanıtmak için festivalimizi gerçekleştirdik. Tarhanamız bizim 500 yıldan bu yana gelen bir geleneğimizdir. Bizim Dodurga’da, tarhanamız olmazsa olmazlardandır. Bizim tarhanamız her evde olur her evde olmazsa olmaz çerezlik tarhanadır.

Aynı zamanda bunun çorbası da yapılabiliyor. Büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla, Çanakkale Savaşına giden şehitlerimiz buradan çerez olarak yani yolluk olarak da yanlarına yanlarında tarhana götürmüşler. Uzun süre orada gıda ihtiyaçlarını karşılamak için tarhana tüketmişler. Bizim tarhanamızın bir özelliği vardır, asla küf yapmaz. Keselerde saklandığında 1-2 yıl fazla nemli olmayan bir ortamda rahatça koruyabilirsiniz”

Renkli görüntüler oluşan 2. Geleneksel Tarhana Festivali çerçevesinde mehter takımı konser verdi. Yerel sanatçılar sahne alıp, birbirinden farklı Ege Türkülerini seslendirdi.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Denizli’de yoldan çıkan otomobil elektrik direğine çarptı; 2 ölü, 1 yaralı
Denizli’de yoldan çıkan otomobil elektrik direğine çarptı; 2 ölü, 1 yaralı
Acıpayamlı kızlar Süper Lig biletini aldı
Acıpayamlı kızlar Süper Lig biletini aldı
Acıpayam, Karaçam’da Heyelan: Kapanan Yol 2 Saatte Açıldı
Acıpayam, Karaçam’da Heyelan: Kapanan Yol 2 Saatte Açıldı
Acıpayam’da Heyelan; Yolu Kapatan Dev Kayalar Temizlendi
Acıpayam’da Heyelan; Yolu Kapatan Dev Kayalar Temizlendi
Son Haberler
Şişecam, Denizli'deki Üretimine Son Veriyor: Fabrika Kırklareli'ne Taşınıyor
Şişecam, Denizli'deki Üretimine Son Veriyor: Fabrika Kırklareli'ne...
Denizli'de Klima Kavgası Cinayetle Sonuçlandı: İki Şüpheli Adliyeye Sevk Edildi
Denizli'de Klima Kavgası Cinayetle Sonuçlandı: İki Şüpheli Adliyeye...
Denizli Büyükşehir ve Sanayi Odası’ndan ortak adım Yönetişim masası protokolü imzalandı
Denizli Büyükşehir ve Sanayi Odası’ndan ortak adım Yönetişim...
Denizli Barosu’ndan TBMM’de Görüşülen Torba Yasa Teklifine Sert Tepki: “Zeytinlikler, Meralar, Ormanlar Tehdit Altında”
Denizli Barosu’ndan TBMM’de Görüşülen Torba Yasa Teklifine Sert...
Denizli Büyükşehir'den üreticiye 3 koldan destek Tarlaya tohum, bahçeye koruma, hayvana bakım
Denizli Büyükşehir'den üreticiye 3 koldan destek Tarlaya tohum, bahçeye...
Buldan'ın sevdiği esnaflarından Zeki Sunal hayatını kaybetti
Buldan'ın sevdiği esnaflarından Zeki Sunal hayatını kaybetti

Ana Sayfa
Yaşam
Denizli Haberleri
Gündem
DENİZLİ BŞB
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
DTO
Spor
Dünya
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim