• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Denizli Haberleri
    ÇameliPamukkale MerkezefendiAcıpayamBeyağaçBozkurtÇalÇardakGüneyHonazKaleSerinhisarTavasBuldanÇivrilBekilliBabadağBaklanSarayköy
  • Gündem
  • DENİZLİ BŞB
  • Siyaset
    Adalet ve Kalkınma PartisiCumhuriyet Halk PartisiİYİ PartiMilliyetçi Hareket PartisiDiğer Partiler
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • DTO
  • Spor Dünya Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Magazin Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Elektrikçi çırağının 22 ülkeye uzanan ihracat başarısı
Ekonomi
Yayınlanma: 04 Aralık 2019 - 12:29

Elektrikçi çırağının 22 ülkeye uzanan ihracat başarısı

Denizli'de dayısının yanında çırak olarak işe başlayan Tahir Öztürk, kumanda ve jeneratör üretmeyi denedikten sonra tasarladığı elektrikli gezinti araçlarıyla bir çok ülkedeki park ve eğlence merkezine ihracat yapar hale geldi

Ekonomi
04 Aralık 2019 - 12:29
3 dk okunma süresi
A
Büyüt
A
Küçült
Elektrikçi çırağının 22 ülkeye uzanan ihracat başarısı

 Sanayi sitesinde çırak olarak çalışırken elektrikli otomobil yapma hayaliyle yola çıkan ve 22 ülkeye elektrikli gezinti aracı ihraç eder hale gelen girişimci Tahir Öztürk, başarı öyküsüyle dikkati çekiyor.


Kırşehir'in Akpınar ilçesi Çiftliksarıkaya köyünde doğan Tahir Öztürk, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra ailesinin imkanlarının yetersiz olması nedeniyle okul hayatını noktalayarak 1983 yılında, Denizli'de elektrikçilik yapan dayısı Hüseyin Taştan'ın yanında çırak olarak işe başladı.

Bir süre sonra mesleği öğrenerek sanayi sitesinde 30 metrekarelik bir elektrikçi dükkanı açan Öztürk, otomatik kumanda işine girdi.

Sık sık elektrik kesintileri yaşanması nedeniyle jeneratör üretimine ilgi duymaya başlayan Öztürk, kendi jeneratörünü geliştirmek üzere Çin'e gitmeye karar verdi.

Yabancı dil bilmeden yaptığı bu ziyarette arkadaşlarından yardım alan Öztürk, 2006 yılındaki bu seyahatten bambaşka ufuklarla döndü.

Elektrik motorları konusunda edindiği bilgileri dükkanında denemeye başlayan Öztürk, Denizli Belediyesinin 2010'da açtığı elektrikli araçlar ihalesine girdi. İhaleyi kazanarak 2 adet 26 kişilik elektrikli gezi aracı yapan Öztürk, bu işten maddi açıdan zarar etmesine rağmen büyük bir deneyim ve özgüven kazandı. 

Yeni üretim tesisine geçerek farklı araç tasarımlarına odaklanan Öztürk, tamamı ahşaptan elektrikli gezinti aracı yapmak üzere proje geliştirdi ve hayallerine destek olması için bir KOBİ finansman kurumuna başvurdu.

"Tomofil" adını verdiği projesini dinleyen yetkili kişinin kendisine gülmesi ve destek vermeyi reddetmesiyle hayal kırıklığı yaşayan Öztürk, buna rağmen vazgeçmedi.

Kurduğu 10 kişilik ekiple alışveriş ve eğlence merkezleri, parklar, turistik tesisler ve hayvanat bahçeleri için elektrikli tren, tramvay ve fayton tasarlayan Öztürk, bir yandan da İngilizce kursuna devam etti.

İlk ihracatını Afganistan'a yapan Öztürk, ardından ABD ve İngiltere'den gelen siparişlerle moral buldu. Halen 22 ülkeye elektrikli araç ihraç eden Öztürk'ün şirketi, geçen yıl 150 bin dolarlık ihracata imza attı.


- Fabrika bahçesindeki ibretlik proje 

Tahir Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana yeniliğin peşinde koştuğunu, bir işe başlarken diğerlerinden farklı olmayı kendisine hedef olarak belirlediğini söyledi.

Çok hayal kurduğunu anlatan Öztürk, kendisi gibi girişimciler için maddi destekten çok manevi desteğin daha önemli olduğuna işaret etti.

Hazırladığı projeye maddi destek istememesine rağmen bazı kurum yöneticilerinin alaylı tepkilerine maruz kaldığını dile getiren Öztürk, "Tomofil adını verdiğimiz ahşap elektrikli aracı, fabrikanın bahçesine ibretlik olarak yerleştirdim. Her gün ona bakıyorum. Bu bizim kulağımıza küpe oldu." dedi.


Garatren markasıyla patentini aldıkları güneş enerjili ve elektrikli tramvaya dünya genelinden sipariş aldıklarını anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

"İnat ederek bu işin üzerine gittim. Kendimi geliştirdim. İngilizce öğrenerek 14'e yakın ülkedeki fuarlara katılıyorum. Seyahatlerim sırasında o ülkelerde neler yapıldığını, müşterilerin ne istediğini gözlemliyorum.  Buna uygun tasarımlara kafa yoruyorum. Çok şükür geldiğimiz nokta sevindirici. Bir dünya markası olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunu yapabilmek için devletimizin desteklerini bekliyoruz. Her yaptığımız araç bir Ar-Ge projesi aslında. Bir araç üzerinde aylarca çalışıyoruz. Amacımız burada bu işi devam ettirerek arkamızdan gelenleri yetiştirmek."

Tahir Öztürk, son dönemde üniversite projelerine ağırlık verdiğini, Pamukkale, İnönü, İstanbul, Aydın ve Dumlupınar üniversitelerinden öğrencilerin elektrikli araç projelerine destek olduğunu dile getirdi. 

Projelerinde çalıştığı öğrencilerin kendisine "hocam" olarak hitap ettiğini, bunun kendisini gururlandırdığını bildiren Öztürk, bundan sonraki tek hayalinin, gelecekte dünya ile rekabet eden elektrikli otomobilleri üreten gençlerin yetişmesine katkıda bulunmak olduğunu sözlerine ekledi.


ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Emekliye Zam Meclis'ten Geçti: En Düşük Aylık 16.881 TL Oldu
Emekliye Zam Meclis'ten Geçti: En Düşük Aylık 16.881 TL Oldu
Yasin Öztürk;
Yasin Öztürk; "Denizli'de Fabrikalar Kapanıyor, Umutlar Tükeniyor"
Şişecam, Denizli'deki Üretimine Son Veriyor: Fabrika Kırklareli'ne Taşınıyor
Şişecam, Denizli'deki Üretimine Son Veriyor: Fabrika Kırklareli'ne Taşınıyor
Otobüs, Minibüs ve Taksilerde Yeni Tarife 1 Temmuz’da Başlıyor
Otobüs, Minibüs ve Taksilerde Yeni Tarife 1 Temmuz’da Başlıyor
Son Haberler
852 Yıllık Geleneğe Şap Hastalığı Darbesi: Sudan Koyun Geçirme Festivali İptal Edildi
852 Yıllık Geleneğe Şap Hastalığı Darbesi: Sudan Koyun Geçirme...
Üzüm bağlarını korumak için kurduğu kameraya hırsızlar değil, domuz sürüsü yakalandı.
Üzüm bağlarını korumak için kurduğu kameraya hırsızlar değil,...
Cittaslow Çameli'de Siyasi Sınırlar Aşıldı
Cittaslow Çameli'de Siyasi Sınırlar Aşıldı
İstiklal Caddesi’nde Yeni Dönem: Bir Şerit Sadece Otobüslere Ayrılacak
İstiklal Caddesi’nde Yeni Dönem: Bir Şerit Sadece Otobüslere Ayrılacak
Denizli sanayisine yön verecek masa kuruldu: Danışma Kurulu üyeleri belli oldu
Denizli sanayisine yön verecek masa kuruldu: Danışma Kurulu üyeleri...
PAÜ’de kültür varlıklarının nasıl korunacağı ve restorasyon masaya yatırıldı
PAÜ’de kültür varlıklarının nasıl korunacağı ve restorasyon masaya yatırıldı

Ana Sayfa
Yaşam
Denizli Haberleri
Gündem
DENİZLİ BŞB
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
DTO
Spor
Dünya
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim