• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Yaşam
  • Denizli Haberleri
    ÇameliPamukkale MerkezefendiAcıpayamBeyağaçBozkurtÇalÇardakGüneyHonazKaleSerinhisarTavasBuldanÇivrilBekilliBabadağBaklanSarayköy
  • Gündem
  • DENİZLİ BŞB
  • Siyaset
    Adalet ve Kalkınma PartisiCumhuriyet Halk PartisiİYİ PartiMilliyetçi Hareket PartisiDiğer Partiler
  • Ekonomi
  • Asayiş
  • DTO
  • Spor Dünya Sağlık Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Magazin Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Sıcak çarpmasına karşı hayati uyarılar
Yaşam
Yayınlanma: 29 Temmuz 2024 - 13:32
Güncelleme: 29 Temmuz 2024 - 13:35

Sıcak çarpmasına karşı hayati uyarılar

Yaşam
29 Temmuz 2024 - 13:32
Güncelleme: 29 Temmuz 2024 - 13:35
3 dk okunma süresi
A
Büyüt
A
Küçült
Sıcak çarpmasına karşı hayati uyarılar
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle artan sıcaklık çarpması vakalarına karşı uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Güngör, hayati organların etkilendiğini ifade ederek, “Hastanın hayatını kaybetmesi gibi ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu yüzden sıcaktan ve güneşten korunmalıyız” dedi.

Son günlerde yurt genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle sıcaklık çarpması vakalarında artış görülüyor. Sıcaklıkların artarak devam etmesi nedeniyle uzmanlar vatandaşlara uyarılarda bulundu. 40 dereceyi aşan sıcaklıklar ve neme fazla maruz kalınması durumunda vücut sıcaklığının da yükseldiğini ifade eden Dr. Dündar Güngör, bunların sonucunda sıcaklık çarpmasının gerçekleştiğini belirtti. Vücudun terlemeyle sıcaklık dengesini korumaya çalıştığını dile getiren Dr. Güngör, “Aşırı sıcak ve nemli havalarda bu durum değişebiliyor ve insanlara zarar veren bir durum oluşuyor. Sıcak çarpmasına aşırı sıcak ve nemli ortamlarda uzun süre maruz kalınması, sıcak havalarda çalışmak ya da spor yapmak gibi efor sarf edecek işler yapmak, yaşlılık hali, kronik rahatsızlıklar ve kullanılan ilaçlar gibi etkenler daha çok etkili oluyor. Sıcak çarpması durumunda vücut sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkıyor. Hastalarda baş dönmesi, halsizlik, denge kaybı, yorgunluk, ciltte solgunluk veya kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Hastada bulantı, kusma ve şiddetli baş ağrısı gibi şikayetler oluyor” dedi.

Sıcaklık çarpmasının 3 tedavi yöntemi

Sıcak çarpmasının 3 aşamada tedavi edildiğini vurgulayan Dr. Güngör, “Sıcak çarpmasının tedavisinde ilk olarak vücut sıcaklığını düşürmeye çalışıyoruz. 40 derecenin üzerine çıkan vücut sıcaklığını hemen soğuk duş aldırarak ya da buz uygulayarak vücut sıcaklığını düşürmeye çalışıyoruz. İkinci olarak da bu olayda elektrolit bozukluğu dediğimiz durum meydana çıkıyor. Aşırı terlemeyle vücut sıcaklığını dengeleyen elektrolitler bozuluyor. Bu durumda hemen sıvı takviyesi yapmak gerekiyor. Üçüncü olarak da semptomatik tedavi adı verilen tedaviyi uyguluyoruz. Baş ağrısı varsa ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler verilerek, bulantısı varsa bulantı geçirici ilaçlar verilerek semptomatik tedavi uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Günlük aldığımız sıvı miktarından daha da fazla almaya özen göstermeliyiz”

Sıcak çarpmasından korunmak için aşırı sıcak ve nemli ortamlardan kaçılması ve gölgelerde durması gerektiğini öneren Dr. Güngör, “Bol sıvı tüketmeliyiz. Günlük aldığımız sıvı miktarından daha da fazla almaya özen göstermeliyiz. Açık renkli, hafif ve pamuklu kıyafetler giymeliyiz. Baş ve vücut bölgemizi koruyan şapka, şemsiye gibi aparatlar kullanmalıyız. Hava durumunu sıkı takip etmeliyiz. Egzersiz ve çalışma saatlerinin zamanlamasını iyi yapmalıyız. Egzersizlerimizi ya da açık alanda yüksek efor harcayarak yapacağımız işleri öğlen saatlerinde yapmak yerine havanın serinlediği saatlerde yaparak sıcak çarpmasından korunabiliriz” şeklinde konuştu.

“Hastanın hayatını kaybetmesi gibi ciddi boyutlara ulaşabilir”

Sıcak çarpmasından en çok yaşlıların ve çocukların etkilendiğini belirten Dr. Güngör, “Çocuklar oyun oynarken sıcaklığı fark edemeyebiliyor. Ebeveynlerin çocuklara güneşte oynamamalarını, gölgede olmalarını sağlamaları gerekiyor. Yaşlılarda kronik hastalıkları olanlar ve ilaç kullanan hastalar sıcak çarpmasına daha hassas oluyor. Sıcak çarpmasından tüm organlar etkilenir. Vücut sıcaklığı 40 derecelerin üzerine çıktığı için böbrek fonksiyonları, kalp ve akciğer fonksiyonları olumsuz etkilenir. Bunlar hayati organlar olduğu için hastanın hayatını kaybetmesi gibi ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu yüzden sıcaktan ve güneşten korunmalıyız” dedi.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
BİR BİLDİRİNİN HİKMET'İ
BİR BİLDİRİNİN HİKMET'İ
Büyük Menderes İnisiyatifi'nden Ortak Haykırış:
Büyük Menderes İnisiyatifi'nden Ortak Haykırış: "Bu Dünya Hepimizin!"
Acıyı Umuda Dönüştüren Atatürkçü Cumhuriyet Kadını Engin Çaputçu ile Röportaj!..
Acıyı Umuda Dönüştüren Atatürkçü Cumhuriyet Kadını Engin Çaputçu ile Röportaj!..
Bayramda ziyaretçilerin ilk tercihi Pamukkale oldu
Bayramda ziyaretçilerin ilk tercihi Pamukkale oldu
Son Haberler
852 Yıllık Geleneğe Şap Hastalığı Darbesi: Sudan Koyun Geçirme Festivali İptal Edildi
852 Yıllık Geleneğe Şap Hastalığı Darbesi: Sudan Koyun Geçirme...
Üzüm bağlarını korumak için kurduğu kameraya hırsızlar değil, domuz sürüsü yakalandı.
Üzüm bağlarını korumak için kurduğu kameraya hırsızlar değil,...
Cittaslow Çameli'de Siyasi Sınırlar Aşıldı
Cittaslow Çameli'de Siyasi Sınırlar Aşıldı
İstiklal Caddesi’nde Yeni Dönem: Bir Şerit Sadece Otobüslere Ayrılacak
İstiklal Caddesi’nde Yeni Dönem: Bir Şerit Sadece Otobüslere Ayrılacak
Denizli sanayisine yön verecek masa kuruldu: Danışma Kurulu üyeleri belli oldu
Denizli sanayisine yön verecek masa kuruldu: Danışma Kurulu üyeleri...
Çal Belediyespor'da yeni yönetim göreve başladı
Çal Belediyespor'da yeni yönetim göreve başladı

Ana Sayfa
Yaşam
Denizli Haberleri
Gündem
DENİZLİ BŞB
Siyaset
Ekonomi
Asayiş
DTO
Spor
Dünya
Sağlık
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Magazin
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim