“Daha güzel koşullarda yaşayacağımız bir Denizli için neler yapılmalı? “ diye düşünürken aklıma geldi. Kendi kendime dedim ki; “ Sosyal medyada bu düşüncemi paylaşayım, bu bir sosyal deney, anket veya adını ne koyarsanız koyun Denizli insanının yaşamına katkı koyacak bir fikir çalışması olsun ve Denizli insanının sesini duyurma fırsatı olsun. Sosyal medyadaki paylaşımımda önce insanlar biraz çekingen davrandı ancak daha sonra pek çok insan çok samimi ve iyi niyetli bir şekilde fikirlerini ortaya koydu. Söz konusu paylaşıma ilişkin yapılan yorumlar ve ortaya çıkan fikirler bir değil ancak birden çok köşe yazısına sığabileceğinden birden çok köşe yazısında bu konuyu ve Denizli insanının fikirlerini paylaşacağım. Açıkçası bu yazıyı benden çok Denizli halkı yazmış oldu. Burada özellikle Denizli’yi yakından bilen yıllarını Denizli’ye vermiş Denizli’nin sesi olmuş ve olmaya devam edecek olan gazeteci dostlar başta; Engin Ünal, Kadriye Sözeri ve Emrah Varol’a ayrıca teşekkür ediyorum, katkı koyan herkese çokça teşekkür ediyorum. Bu birinci yazıda yorum ve katkılarını paylaşamadığım dostlar gönül koymasın devam eden yazılarda onların yorum ve fikirlerini de paylaşacağım.
Nursel Andiç Şu her evin önünde çöp bidonuna çözüm bulunmalı, nerden yürüyeceğimi bilemiyorum plastik bidonlar sıcaktan öyle bir kokuyor ki, yetkililer bence sokak aralarından arabayla değil yürüyerek geçsinler.
Cumhur Zeybek Yenişehir, şehir suyu şebeke sistemi bir an önce değişmeli neden? Haftada mah. yıldız misali bir o köşe.. bir o köşe.. bir o köşe.. bir o köşe.. basınca dayanamayan borular gündemini yitirmiştir. Elbette suyun basıncına sıfır borularda dayanmayabilir. lakin bu kadar sık her bir köşede yahu hafta geçsin hele bi... demeye kalmıyor her gün bir yerde çatlak patlak...
Cumhur Zeybek Şehir içini bilemem ama Yenişehir pilot mah. olsun sokak hayvanları kedi köpek kısırlaştırma için Belediye seferber olsun öncelik Büyükşehir ilgilenecekse...Denizli ilçelerinde başıboş kedi köpek bir sürü...bir an önce kısırlaştırılmalı ve onlar için suluk, yemek,mama vb. noktalara, güzergahlarda kulübeler olsun,amma belediye amma sakinler yemek mama vb. için yapılabilir.
Cumhur Zeybek Piknik yapılan mesirelikler, vb. ama daha öncelikli haftada 2 gün öğleden sonra...1...2..saat okullar bağlı bulundukları mahallelerde mıntıka temizliği (öğrencilere) yaptırılsın ki küçük yaşta o çocukların belleğine yerleşsin.Temiz çevre,temiz toplum,temiz millet.temiz fert...ÇEVRE TEMİZLİĞİ...
Emrah Varol Daha kaliteli kentten ziyade insan yetiştirmemiz lazım bence. 2 milyona park yapsak ne olacak insanlar içinde yerlere tükürdükten sonra, çöpleri yere attıktan sonra...10 milyona cami yapsak ne olacak..içinde 10 kişi namaz kıldıktan sonra..örnekleri çoğaltabiliriz ..Kaliteli insan yetiştirirsek daha yaşanabilir bir kente doğru daha hızlı adımlarla gidebiliriz
Arif Demir Denizlinin ismi bile bana mutluluk veriyor.
Ayşen Tufan Bencilce yasamayı bırakıp mahalle kültürünü canlandırmalıyız. Bizim mahalle gibi. Evler müstakil olmasına rağmen eski komşuluk ilişkilerimiz sürmektedir. Çat kapı birbirimize gider geliriz. Ayda bir komşularla esli evlerde toplanırız. Gündemi değerlendiririz.
Taner Arat Sadece insani değerlere saygılı olunsa her şey kendiliğinden düzelir. Benim için Denizli ,eşsiz doğası ve çok eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehri ifade ediyor.
İfaket Aksoy Sabahları yürüyüş yolunda yürüyorum. İnsanların suratları bir karış.Birbirlerine selam verip tebessüm etmekten acizler. Yol boyu insanları gülümsetecek ve selam vermelerini teşvik edecek uyarıcı eğitici sözler yazılıp asılmalı bence…Eğitim şart.
Bahtiyar Narlı Mıhçı Ben Adalet Mahallesinde oturuyorum. Adliyenin karşısında yıkılan polis lojmanlarının üstündeki sitede. Bizim evin önünden aşağıya inen yoldan sola doğru ışıklara kavşağa gidiliyor. Yukarı çıkış var ama aşağıya iniş yok zaten hemen ilerimizdeki kavşaktan yukarı çıkış var yani yakın iki çıkış var iniş yasak. Bizim tarafta oturan bütün siteler bu durumdan şikayetçi büyük şehir belediyesine söyledik 2 senedir ilgilenecekler. Hala çözüm yok.
Nihat Sarıçam Çamlık caddesi bir sonraki seçime kalmasın, Denizliye yakışır stadyum yapılsın zaten dar olan yollar belediyeye gelir sağlasın diye otopark yapılmasın, kaldırımlar esnaflarca işgal edilmesin, Çıtırın oradan ikinci askeri yol açılsın…
Ayşe Teyze Evimin köşesine büyük bir elektrik direği diktiler. Her şimşek çakışta elektrikler kesiliyor .Tv,buzdolabım bozuldu. En son şehir dışına gitmiştim , buzdolabındaki bütün kışlık yiyeceklerim bozulmuş maddi zararlarım çok oldu.Yetkililere söyledim ilgilenmediler,çok mutsuzum.
Berrin Kayhan Çetin Öncelikli olarak: Denizli'nin genel görüntüsünü oluşturan,balkonlarda sallanan kirli,rengi solmuş,kötü perdelerden kurtulmak gerekiyor bence...
Bora Hazır Ekmeğimi kazandığım yer 13 yıldır. Mutluluk veren kısımları; her yere gidiyoruz geliyoruz bir şekilde ortalama bir yerde coğrafi olarak güzel, mevsimi aşırı sıcağı saymazsak ideal sayılır, yeşillik doğa var, denizlere yakın. Sebze meyvesi güzel, Finike ve Anamur gibi sebze meyve merkezlerinin kilit noktası hal anlamında bu da pozitif bir şey sayılmalı.
Mutsuz eden kısmı kendi çevresi dışındakileri çok içine almayan bir anlayış var bir çok kişide bu üzücü. Muhafazakarlık muhafaza etmek anlamına gelen bir kelime olarak bakıldığında buraya uyuyor. Yeni kişiler yeni insanlar vb içine alma konusunda biraz kapalı buluyorum. Memleketçi yaklaşımı oldukça yüksek bir şehir. Bu konuda biraz normalleşmeye ihtiyacı var bence. Büyükşehir kafası oturması gerekli, bu her şehri geliştirecek bir şey.
Trafiğini sevmiyorum, toplu taşıması zayıf geliyor bana. Bisikletle bir yerden bir yere gitmek coğrafi olarak zor, bu şehrin kabahati değil bu arada burada yapılacak çok bir şey yok.
Daha kaliteli kent yaşamı için gürültünün azaltılması güzel olurdu, eğlence anlayışını da zayıf görüyorum geliştirilebilir. Kütüphanesini çok seviyorum mesela, teleferik çok farklı bir güzellik, üniversite kampüsü falan çok güzel, üniversite daha da gelişse çok üst sıralara çeker şehri bir Eskişehir kıvamına getirir belki. daha iyisi ki orası çok soğuk bir memleket, iklimiyle bile bir üst seviyeye rahatlıkla çıkar.
Mesela Çamlıkta dağı traşlayıp yapılan yer yerine Muğla Marmaris ve bodrum tarafına mesela bir hızlı tren yapılsaydı, ( İzmir’e kesin yapılmalı bu arada) çok güzel olur. Cumartesi falan mesela trene binip 1 saat sonra Marmaris’te sahilde oturup deniz havası alıp gelmenin kefyi Denizli’yi dev şehirleri tercih eden kişiler dışında 1 numara yapar ülkede.Potansiyelini kullanamayan bir şehir, turizmini geliştirmeli, elinin altındaki Pamukkaleyi bu sayede daha iyi kullanmış olur.Markalaşma konusunda danışmanlıklar yeterli gibi görünse de şehirdeki maddi gücü yüksek kişilerin diğer şehirlere açılımı oldukça zayıf benim kişisel görüşüm.
Fidan Kayık Eşim dostum mutluluğum....
Nilgün Sivri Denizli,.şehircilik ve estetik yönden maalesef gün be gün geriliyor , çarpık yapılaşma , yeşilin giderek azalması şehri antipatik, sıradan ,kişiliksiz bir hale getiriyor. Yazılacak çizilecek çok şey varda, örneğin şehrin ana arteri caddenin hali ne öyle? Sırf sadece otobüsler geçen işportacılar çarşısı oldu. Hiç olmazsa tek yön verilseydi de o sevimsiz Çaybaşı, Saltak koridorunda da trafik bu denli sıkışmazdı. Bağ bahçe nizamındaki bahçeli evlerde en küçük arsa 1500 m kareydi, gide gide 100 m kareye indirecekler neredeyse... Bir söyleyin bin ah işitin…
Gülnihal Baylan Belediye ve civarındaki beton direkler hem arabalara zarar veriyor hem bizlere…Parçalı kırık ameliyatı gecirdim, karanlıkta görmediğim için…Alt kat komşumuzun bacağı kırıldı ve bir çok kişi zarar görüyor, her gün de en az bir araba çarpıyor ama bir çözüm bulunamıyor.
Azim Kocauzun O kadar çok ki Halil abi çayınızı içmeye gelir konuşuruz, tabii ki çaya davet ederseniz…
Yusuf Akar 5 sene önce daha önceki Ak parti belediye başkanının yaptığı parkın açılışını marşlarla açarak başladılar. Hayırlı olsun.
Engin Ünal Önce sahip olduklarıyla orta ölçekli bir Avrupa ülkesini krallar gibi yaşatır. Nasıl mı? Fasonculuğu bırakıp tekstilini dünyadaki gelişmelere uyarlayarak... Sonra tarımıyla... Örneğin organik üretim ve seracılığı öne çıkararak. Sonra yine seralarda çiçekçilik yaparak. Sonra hayvancılık potansiyelini kullanarak. Sonra üzüm bağlarımızı değerlendirerek, şarap üreterek. Devam ediyoruz, turizm ihya eder bu memleketi. Birçok ülkede olmayacak kadar antik kentlerimiz var, sayıları 20'ye yakın. Pamukkale ayrı bir değer. 1200 yıllık anıt ormanları, gölleri ayrı bir değer. 100'ün üzerinde kuş çeşidi ayrı bir turizm materyali. Termal ise ayrı bir zenginlik kaynağı, tabii kullanabilene...İtalya'dan aşağı kalmayan el işi camcılık, Almanya'nın Solingen kentiyle boy ölçüşecek Yatağan'daki bıçakçılık... Daha çok var ama özetledim. Son söz DENİZLİ DEĞER BİLİNENDEN ÇOK DAHA FAZLA OLAN BİR KENT benim için. Sorunları olsa da...
Engin Ünal Hizmet sektörü sıfır, kentte yaşama bilinci yok denecek kadar az, geçmişi yok etmekte, Denizli'nin geçmişten günümüze izlerini silmekte ise üzerimize yok. O nedenle oralara girmedim. Sadece sahip olduğumuz zenginliğin farkında olmadığımızı anlatmaya çalıştım
Engin Ünal Denizli modern kent olma fırsatını bir doğal felaketle, 1976 depremiyle yakaladı. O dönemde kent merkezi dokusuna dokunulmadan bırakılıp banliyöler oluşturulsaydı, bugün o dile getirilen metrosu, raylı sistemi, ulaşımı çözmüş, yeni yaşam alanlarıyla farklı bir kent yaratmış olurduk. Ama rant denilen şey her şeyin önüne geçti bu kentte.
Kadriye Sözeri Denizli benin gençliğimde, kızı, tozu, horozu ve Pamukkale'siyle anılırdı. Şimdilerde hiç bitmeyen altyapı, üstyapı çalışmalarıyla, trafik yoğunluğuyla, yağmur yağdığında meydana gelen deniziyle anılır oldu. Pamukkale'ye giriş ücreti 60 Lira olduğu için Denizli halkına hayal oldu. Horoz'unun sadece heykelini görüyoruz. Kızlarını sorarsanız? Suriyeliler, İranlılar, Afganlılar doldurduğu için şehrimizi keyiflerini onlar çıkarıyor, kızları da çalışıp, çabalamaya devam ediyor. İntiharlar, kazalar, cinayetler bitmek bilmiyor. Büyükşehir olalı, dertleri daha da büyüdü.
YAZININ DEVAMI DENİZLİ İNSANI NE DÜŞÜNÜYOR? ( İKİ ) de olacak…