Seçimlere katılan yasal bir partiyi, “Bölücü Terör Örgütü ile eş değer” tanımlamasını yapan yöneticilerin, gerekli yasal işlemi yapmaları beklenir. Geçmişte çözüm süreci adına birlikteliklerinde de yeterli delil yok muydu? Millet İttifakına, ithamlar da bulunuluyor. Tüm partiler tabanda her partiye mensup vatandaşın oylarına talip değiller mi?
BEKA sorunundan bahsedenler, bu tür yaklaşımlarla iç barışı, birlik ve beraberliği sağlamakta zorluk çekeceklerini bilmelidirler. Her geçen gün kutuplaşmanın ve ayrışmanın arttığı ülkemizde, ülkeyi yönetenlere önemli sorumluluk yüklenmektedir. Toplumun tüm kesimlerini kucaklayıcı ve birleştirici politikalara gereksinim duyulduğu görülmektedir. Dönemsel olarak tabanı kenetlemede, kısa vade de oy toplamada yarar sağlasa da, uzun dönemde ülkenin bütünlüğüne zarar vermektedir.
Yerel seçimler yaklaşırken siyaset dilinin sertleştiğine ve kirlendiğine tanıklık ediyoruz. Ülkenin ve devletin bölünmez bütünlüğüne zarar veren söylemler hakkında duyarsız kalınmamalıdır. Gerekli yasal işlem yapılmalıdır. Bunun yanında bugün milliyetçiliğe sarılanların “Milliyetçiliği ayaklar altına” aldıklarında neler söyledikleri toplumumuzun hafızlarından silinmeyecektir. Türk Milleti’ni farklı etnik gruplara ayırıp bölgesel tanımlamalarda bulunanları da anımsamaktadır.
Habur rezaletinde, terörist kıyafetlilerin bölgede gövde gösterisi yaparak propaganda yaptıklarına, gençleri dağa çıkmaya özendirdiklerine tanıklık ettik. 21 Mart Nevruz Bayramı’nda Terörist Başının mesajının görsel basından canlı yayında okunduğuna tanıklık ettik. Oslo ve Dolmabahçe görüşmelerini, Kobani’ye geçişte verilen taviz gibi birçok örnek sıralamak mümkün.
Dönemsel politikaların tutarlılıktan uzak olduğu görülmektedir. Devletin ve ülkenin BEKA’sını tehlikeye düşürecek politik uygulamalardan kaçınılması gerekirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tasfiye edilmesi, Suriye politikası, Suriyelilerin ülkemize kabulü, sözde çözüm süreci gibi birçok örnek verilebilir.
Sonuç itibariyle; geleceğe umutla bakmak için değişim ve dönüşüm zamanıdır. Birlik ve beraberlik zamanı. Kardeşlik ve toplumsal uzlaşı zamanı. Hukukun üstünlüğünün tesisi, tam demokrasinin içselleştirilmesi için yerel seçimlerde tercihimiz ortak akıldan yana olmalıdır.